Jokeri 10 iskee vielä kerran – Sami Joukainen hyvästelee kentät kautta aikain lyöjäkuninkaana

Kun Sami Joukainen pelasi edellisen kerran Ykköspesiksessä kaudella 2001, Puijon Pesäpallo palautti Kuopion superpesiskartalle. Viimeisessä karsintasarjan ottelussaan Puijo voitti Jyväskylän Kirin vieraissa 0-2 (1-5, 0-5) ja ykköspalkittu Joukainen iski neljä juoksua. Paluu Kuopioon on edessä heinäkuussa. Joukainen hyvästelee kentät kaikkien aikojen lyöjäkuninkaana Puijon Pesiksen ykköspesisjoukkueen riveissä, kun Ykköspesiksen jäähyväisottelussa asettuu vastaan Jokioisten Koetus perjantaina 27.7.

Takana on kunnioitusta herättävä ura. Hämeenlinnan Paukun kasvatti, Ruotsin Eskilstunassa syntynyt Joukainen debytoi Superpesiksessä Riihimäen Pallonlyöjien joukkueessa kaudella 1993. Ensimmäinen pääsarjaottelu Muhoksen Ponkilassa sai kokeneemmankin lajiromantikon haukkomaan henkeään, kun samalla syntyivät uran ensimmäiset lyöty, tuotu ja jopa kunniajuoksu. Riihimäki haki vierasvoiton juoksuin 7-8.

Joukaisen tahtiin kentällä ja lavalla

Viime kauden Joukainen pelasi Kankaanpäässä ja takoi komeat 56 juoksua, vaikka joukkueen menestys jäi vaatimattomaksi. Yhteensä ansioluettelossa on Superpesiksen runkosarjassa lyötyjä juoksuja ällistyttävät 35+1201=1236, kautta aikain tilaston kärkeen oikeuttava määrä. Silti moni miettii yhä, vieläkö niitä syntyisi lisää.

– (Toimittaja) Juha Huopaiselle joskus sanoin, etten sen ja sen ikäisenä enää pelaa. Ne puheet menivät ihan harakoille. Eihän tässä mitään varmaa ole mistään, mutta tämä (jäähyväisottelu) on nyt se ajatus, tällä mennään, Joukainen sanoo.

Kankaanpään visiitti jäi yhden kauden mittaiseksi. Vuosi oli raskas Joukaiselle, joka on tottunut antamaan joukkueelleen ja huippu-urheilulle kaikkensa siihen mukaan lähtiessään.

– Ruokahalut menivät ja kaikki, kun ei voitettu. Kroppa reagoi sen mukaan, miten voitettiin tai hävittiin. Itselläni on aina ollut tapana tehdä asioita täysillä ja vaatia paljon niin itseltään kuin joukkueelta. Jokerin roolissa se ei aina ole helppoa, eikä viime kausi ollut mitenkään kevyt itselle.

Talven mittaan kiersi monenlaisia huhuja urallaan peräti kymmentä eri seuraa Superpesiksessä edustaneen Joukaisen seuraavasta osoitteesta.

– Paljon voisi asioista kertoa, mutta jätetään ne keväällä ilmestyvään kirjaan. Sanotaanko niin, että ainakin opin sen huomaamaan, ketkä ystävistä ovat aitoja ystäviä.

– Heinäkuun ottelu jättää paremman maun päällimmäiseksi. Ystäväni Pasi Penttinen otti asian puheeksi, kysyi mielipidettäni ja lähti hoitamaan käytännön toimenpiteitä eteenpäin. Puijon Pesiksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen puhui niin hienoja sanoja itsestäni, että ne todella koskettivat. Arvostus uraani kohtaan tuntuu olevan suurta Puijon organisaatiossa.

Tapahtumailta yhdistää kaksi Joukaisen intohimoa, huippu-urheilun ja musiikin.

– Hienoa, että ottelu järjestyi nimenomaan Kuopioon. Puijossa tuli henkilökohtaisesti parhaat vuodet (2001-2005) pelattua, kiittelee kautta aikain ensimmäisenä pelaajana miesten Superpesiksessä 100 lyödyn haamurajan yhdellä kaudella (6+97 lyötyä 2004) rikkonut Joukainen.

– Toivottavasti yleisöä tulee paljon stadionille. Paikka on tuttu, eiköhän sieltä hyville lyönneille löydy tilaa. Samoin odotan paljon väkeä illanviettoon Kunnonpaikkaan Siilinjärvelle, jossa soittaa superpelaajista koottu bändimme Kakkospesä. Itse lyön illalle tahtia rumpalina.

Eväitä uudelle sukupolvelle

Vaikka aktiivinen pelaajaura on jäänyt taakse, pesäpallo on yhä Sami Joukaisen intohimo. Viimeksi Joukainen nähtiin kentällä sunnuntaina, kun Kuusankosken Puhdin naisten suomensarjajoukkue kohtasi Pasi Penttisen luotsaaman Puijon Pesiksen. Kolme pistettä jäivät Kuusankoskelle lukemin 2-0 (6-3, 4-3).

– Lajissa olen ollut heti kiinni pelaamisen jälkeenkin. Tanhuvaaran urheiluopistolla (Savonlinnassa) olen valmennellut ja tykkään siitä puolesta lajia. Samoin olen ollut Kuusankosken Puhdin tyttö- ja naisjoukkueiden mukana. Nuorille on mukava tarjota omaa kokemusta, josta he pystyvät ammentamaan oppia omaan pelaamiseensa.

Omatkin pojat pelaavat. 2002-syntynyt Timi ja 2004-syntynyt Jiri edustavat Kouvolan Pallonlyöjien juniorijoukkueita. Isä-Sami on onnellinen poikiensa eteenpäinmenosta.

– Olen lähtenyt siitä, että he saavat luoda oman uran ja itsenäisesti rakennella sitä. Jos heiltä joitain kysymyksiä tulee, vastailen niihin hyvinkin suoraan ja on niitä silloin tällöin tullutkin. Ottelun jälkeen saatan antaa suoran palautteeni ja näkemykseni – asiat asioina, kuten olen tykännyt toimia. Se on mielestäni ainoa oikea tapa.

Jäähyväisottelu on sinetti omalle pelaajauralle, mikä varmasti tuntuu omalla tavallaan haikealta. Pesäpallo on ollut kymmenien vuosien ajan iso osa elämää ja hallinnut arkea. Joukainen jättää kuitenkin pelikentät lyöjäkuninkaan valtaistuimella ansioluettelossaan neljä lyöjäkuninkuutta, kolme vuoden jokerin titteliä, kaksi tehotilaston voittoa, 11 Itä-Länttä ja yksi Liitto-Lehdistö-ottelu sekä viisi SM-mitalia.

– Hyvältähän se lyöjäkuninkuus tuntuu, ei sitä käy kiistäminen. Urheilija elää saavutuksistaan, vaikka joku muuta väittäisi. Jokerilyöjältä odotetaan, että pystyy ratkomaan pelejä. Päänupin kanssa pitää olla sinut, kun se paikka ratkaista jossain vaiheessa tulee. Silloin siitä nauttii, kun nimi on lehdessä.

Saavutukset puhuvat puolestaan. Joukainen on yksi Superpesiksen kaikkien aikojen pelaajista, mutta elämä on opettanut asettamaan arvoja järjestykseen ja iloitsemaan pienistäkin asioista. Kun nikamavaltimotukos ja infarkti pikkuaivoissa veivät miehen jopa hengenvaaraan kesäkuussa 2015, Joukainen oppi nauttimaan jokaisesta päivästä. Niin hän aikoo tehdä myös perjantaina 27. heinäkuuta, jäähyväisottelussaan. Samaan hengenvetoon Joukainen toivoo mahdollisimman paljon katsojia, ystäviä ja tuttuja paikan päälle. Kuten rankat koettelemukset ovat opettaneet, läheisten läsnäolo ja välittäminen saavat kovapäisenkin ratkaisijan herkistymään.

Kaikkien aikojen lyöjäkuningas Sami Joukainen täyttää tänään keskiviikkona 45 vuotta. Lämpimät onnittelut!

Lisätietoa Sami Joukaisen jäähyväisottelusta Puijon Pesiksen sivuilta!

Pääsylipun otteluun (10 €) ja iltaohjelman (Kakkospesän keikka, iltajuhla, ruokailu Kunnonpaikassa ja kylpylän käyttö) sisältävän paketin (25 €) hankit kätevästi etukäteen Lippuautomaatista.

Kuva: Niilo Hirvonen

Scroll to Top