Lippo vahvempi Supermaanantain huippumatsissa

Puijon Pesäpallostadion paistatteli maanantaina lämpimän auringon alla, kun Ykköspesiksen kuumimmat joukkueet Puijon Pesis ja Oulun Lippo kohtasivat Ruudun monikameralähetyksenä toimineessa Supermaanantai-ottelussa Kuopiossa. Kuten näiden kahden kärkijoukkueen kohtaamisesta saattoi odottaa, ottelusta muodostui laadukas pesäpallo-ottelu, jossa tarkka ulkopelaaminen toimi molempien joukkueiden tärkeimpänä aseena.

Ensimmäinen jakso oli Puijon Pesiksen sisäpelin osalta nihkeää, eikä kuopiolaisten tilanteenteko toiminut Puijonlaakson auringon alla kärkikamppailun vaatimalla tasolla. Kotijoukkue onnistui rakentamaan ensimmäisellä jaksolla ainoastaan viisi kolmostilannetta, eikä Puijo onnistunut lyömään näistä tilanteistaan kuparista rikki.

Vaikka Puijon ulkopelaaminen oli kokonaisuudessaan onnistunutta myös ensimmäisellä jaksolla, Lippo löysi tarvittavat aukot Puijon ulkopeliryhmityksestä. Kokenut Marko Pelkonen avasi Lipon juoksutilin toisen vuoroparin aloittavalla Valtteri Pirisen eteen pudonneella välilyönnillä.

Ensimmäinen jakso ratkesi samassa vuorossa Aapo Hiltusen läpilyöntiin, kun pallo karkasi Hiltusen ennalta katsomasta paikasta, kakkosluukusta läpi. Tästä lyönnistä kotiin kirmasivat Harri Kolehmainen ja Miika Keski-Petäjä. Saman miehen mailasta kaunisteltiin neljännen aloittavalla avausjakson loppulukemat, kun Hiltunen löi toistamiseen Kolehmaisen kotipesään. Ensimmäinen jakso päättyi siis vieraiden 0-4 voittoon.

Puijo tuli toiselle jaksolle sisään parantuneella peli-ilmeellä ja Joonas Riikilä avasi kotijoukkueen juoksuhanat lyötyään etenijäjokeri Misa Märsylän kotiin. Myös Puijon Pesiksen ulkopeli toimi moitteetta ja erityisesti Miro Kähkösen vire ulkokentällä oli maanantain kamppailussa upeaa katsottavaa. Pallovarmoilla ja räjähtävillä ulkopelisuorituksilla Kähkönen pääsi huudattamaan kauden ennätysyleisöä useaan otteeseen palojen johdosta.

Puijon räpyläpelaaminen pysyi vahvana koko toisen jakson ajan ja se onnistui vieraiden yksittäisten virheiden avulla pitämään Lipon nollilla kolmessa ensimmäisessä ulkovuorossaan. Sisäpelissä Puijo ei kuitenkaan onnistunut lyömään toisen jakson aikana taululle yhtä juoksua enempää ja neljännen lopettavaan vuoroon siirryttiin kotijoukkueen kutkuttavassa 1-0 johdossa.

Oululaiset esittivät kovassa paikassa sarjan kärkijoukkueen mukaisia otteita ja se pelasi kenties ottelun parasta sisäpeliään, kun siltä sitä todella vaadittiin. Lopulta Marko Pelkosen haastolyönti Puijon polttolinjaan onnistui ratkaisemaan voiton Lipolle ja Oulun juhliessa 1-1 -tasoitus- ja voittojuoksua, myös taivas repesi Puijonlaakson kentän päällä. Sateen vankistumisen kanssa samaan tahtiin synkistyi Puijon Pesiksen ilta, kun Tapio Salon kunnari ratkaisi kolmannenkin sarjapisteen Lipon matkaan. Kaiken kaikkiaan tasaisessa ottelussa Lippo oli juuri sen verran parempi kuin tilastot osoittavat. Molemmilla jaksoilla oululaiset onnistuivat sekä sisä-, että ulkopelissään riittävän verran paremmin kuin kotijoukkue. Ottelun kolmostilanteet kirjattiin vieraille 13-9.

Puijo saa kuitenkin jo sunnuntaina revanssin mahdollisuuden, kun joukkueet kohtaavat uudestaan Oulussa. Tätä ennen molemmilla joukkueilla on edessä kotiottelut, kun Lippo kohtaa keskiviikkona Raksilassa Simon Kirin ja Puijon Pesikselle vieraaksi perjantaina saapuu Alajärven Ankkurit.

Kuva: Joona Neuman
Teksti: Miska Peltoniemi