Meri luo Puijon Pesiksen graafista ilmettä

Alkuun tietokilpailukysymys. Millä pesäpalloseuralla on mediatiimissään henkilö, jonka piirroksia on julkaistu Mercedeksen F1 -tallin ja Valtteri Bottaksen sometileillä?

Oikea vastaus on tietenkin Puijon Pesis.

Puijon Pesiksen graafisena suunnittelijana kolmen vuoden ajan työskennellyt Meri Hyvärinen on saanut kansainvälistä kuuluisuutta formula-aiheisilla piirroksillaan. Tykkäyksiä on Mersun ja Bottaksen sometileillä kertynyt satoja tuhansia. Näkyvyys on poikinut yhteydenottoja ja uusia työtilaisuuksia.

Suomessa Meristä ovat kertoneet molemmat iltapäivälehdet ja Yle. Kuhina hänen piirrostensa ympärillä ei ole hämmentänyt Meriä. Nuoren naisen jalat ovat tukevasti maan pinnalla.

– Totta kai tuntuu hyvältä, että työni huomataan. Ehkäpä minä tällä työllä pystyn elättämään itseni, Meri tuumii.

Meri, 23, on paljasjalkainen kuopiolainen. Ammattiinsa eli graafiseksi suunnittelijaksi hän kuitenkin opiskeli naapurikunta Siilinjärven puolella sijaitsevassa Ingmanedun kulttuurialan ammattioppilaitoksessa.

Piirtämistä hän on harrastanut pienestä lapsesta saakka.

– Kotona on kansioittain minun piirustuksiani. Ensimmäisissä on vain muutama viiva. Niistä viivoista se lähti, hän kertoo.

Lapsena hän piirsi paperille kaikilla niillä välineillä mitä käsiinsä sai. Lyijykynällä, vesiväreillä, tusseilla. Nyt piirrokset enimmäkseen syntyvät tietokoneen erilaisten ohjelmien avulla.

– Aivan samanlaista piirtämistä sekin on ja aivan samanlaista taitoa sekin vaatii. Vain välineet ovat erilaiset, Meri selittää.

Tätä kaikki Merin piirroksia esimerkiksi iltapäivälehdissä nähneet kommentoijat eivät ole ymmärtäneet.

– Ei niitä piirroksia tietokone tee. Minä ne teen.

Meri on innokas penkkiurheilija. Siksi piirrosten aiheet usein löytyvät juuri urheilusta. Mieluiten hän formuloiden lisäksi seuraa jääkiekkoa ja nyt muutaman vuoden ajan myös pesäpalloa.

– Jääkiekossa minua kiinnostaa eniten tunne ja fyysisyys, joka pelissä näkyy, hän kertoo.

Suosikkijoukkue on luonnollisesti KalPa, jonka pelejä hän on käynyt katsomassa pikkutytöstä lähtien, ei pelkästään Niiralan montussa, vaan silloin tällöin myös fanibussilla vieraskentillä.

Meri on myös ollut mukana tekemässä grafiikkaa KalPan nettisivuille.

Pesäpallo ja Puijon Pesis tulivat kuvaan kolme vuotta sitten. Meri kertoo käyneensä katsomassa Puijon Pesiksen nettisivuja ja ajatelleensa, että olisi mukava päästä tekemään niitä.

– Ajattelin olla yhteydessä seuraan, mutta jostakin syystä se jäi. Muutaman päivän kuluttua huomasin, että seura haki mediatiimiinsä graafista suunnittelijaa. Melkoinen yhteensattuma, hän muistelee.

Puijon Pesiksen mediatiimissä Meri aloitti keväällä 2018. Kolmen vuoden aikana hän on luonut seuralle graafisen ilmeen, joka näkyy seuran nettisivuilla ja sosiaalisen median tileillä. Merin käden- ja päänjälki näkyy ottelugrafiikoissa, kokoonpanokuvissa, onnittelukuvissa ja monessa muussa.

Pesäpallo oli lajina Merille outo, jos koulun liikuntatuntien läpsyttelyä ei oteta huomioon. Enää ei ole. Meri on katsomossa lähes jokaisessa kotipelissä.

– Pesäpallossa hienoa on fyysinen monipuolisuus. Pelaajat näyttävät kentällä tunteensa, mutta samalla laji on taktisesti vaativa. Melkein jokaisessa pelissä katsojakin oppii jotakin uutta, Meri hehkuttaa.

Kohokohdiksi kuluneen kolmen vuoden ajalta hän nostaa – kuinkas muuten – syksyn pudotuspelit. Ensimmäisenä kesänä Puijon Pesiksen miesten joukkue kävi niitä Manse PP:tä, toisena Haminaa ja nyt Oulua vastaan.

– Päällimmäisenä on vieläkin mielessä loppukesällä 2018 tehty pelimatka Tampereelle. Pääsin mukaan joukkueen bussiin ja pystyin seuraamaan joukkueen valmistautumista tärkeään otteluun, Meri kertoo.

Tunnelmaa riitti myös tänä syksynä, kun joukkue pelasi toisen välieräottelun Puijon pesäpallostadionilla Oulua vastaan. Yleisö kannusti kotijoukkueen voittoon ja Ykköspesiksen finaalipelien kynnykselle.

Meri kehuu ilmapiiriä, joka Puijon Pesiksen seuraväen keskuudessa on.

– Mediatiimissä pääsee tekemään kaikenlaisia töitä. Ja hauskaa on. Vaikea kuvitella mitä minä kesäisin tekisin, jos tätä ei olisi, hän sanoo.

Teksti: Mauri Liukkonen
Kuva: Miska Peltoniemi
Grafiikka: Meri Hyvärinen

Scroll to Top