Pesäpalloa ja koulunkäyntiä tiiviissä rytmissä

Savon Ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoilla, Juho Keinäsellä ja Miro Kähkösellä riittää arjessaan rypistystä. Opiskelujen ohessa nuorten miesten arkirytmiä pyörittää aktiivinen pesäpalloharrastus, joka saattaa parhaimmillaan vaatia reippaasti yli 10 tuntia viikossa. 17-vuotias Juho on jo toista kautta peräkkäin Puijon Pesiksen ykköspesisjoukkueen sopimuspelaaja, kun taas 18-vuotias Miro kärkkyy koko ajan lähemmäksi miesten edustusjoukkuetta. Pääsääntöisesti poikien harjoitukset pyörivät samassa ryhmässä, sillä PuPen edustus, Suomensarjaa pelaava kakkosjoukkue ja B-juniorit harjoittelevat yhdessä kokeneen ex-pesäpalloilija Heikki Litmasen valmennuksessa.

Palataan vielä hetkeksi mennen kauden tapahtumiin.  Lahjakkailla pelimiehillä riitti kesällä 2016 vientiä muuallakin kuin kentän ulkopuolella, sillä pesispelejä kertyi molemmille useita kymmeniä. Juho pelasi kaikkiaan 44 virallista ottelua peräti neljässä eri sarjassa; A- ja B-pojissa, miesten Suomensarjassa sekä Ykköspesiksessä. Yksi iso tavoite siis täyttyi, kun Juho pääsi debytoimaan heti toukokuun sarja-avauksessa Puijon Pesiksen ykköspesisjoukkueessa. Kaikkiaan ykköspesisotteluita kertyi neljä.

– Tottakai se debyytti oli iso juttu minulle! Hienoa, että pääsin kokeilemaan miesten mukana muutaman pelin, ulkopelissä etukentällä ja pesävahtina viihtyvä Keinänen muistelee.

PuPen edustuksen tie tyssäsi Ykköspesiksen välieriin ja Suomensarja taisteli lohkonsa finaaliin, häviten sen kuitenkin Jyväskylän Lohelle. B-junioreissa mitalipelit jäivät haaveeksi, kun puolivälierissä Hyvinkään Tahko oli parempi voitoin 2-0.

– Oma peli kulki mielestäni ihan hyvin ja etenkin ulkopelissä tapahtui paljon kehitystä. Pikkuisen se tietysti harmitti, ettei mitaleista päästy pelaamaan, mutta siitäkin päästiin yli, Juho hymähtää.

Sarjaotteluiden lisämausteeksi ”Keni” sai valinnan B-poikien Idän joukkueeseen heinäkuussa pelattuun Itä-Länsi -arvo-otteluun Kouvolaan. Tuosta ottelusta jäi voiton ja kahden tuodun juoksun lisäksi paljon hyviä kokemuksia.

– Hieno tapahtuma, jossa oli paljon yleisöä. Mukava oli pelata oman ikäluokan parhaiden kanssa.

Kähkösen Miro edusti PuPea kahdessa eri sarjassa, miesten Suomensarjassa ja B-poikien SM-sarjassa yhteensä 31 ottelun verran. Moottoriturpana tunnettu pelimies pelasi vahvan kauden ja etenkin Suomensarjassa mies oli joukkueen ehdottomia onnistujia. Pääasiassa etenijänä pelannut Miro löi rooliinsa nähden huimat 5+17 juoksua 15 runkosarjan otteluun. Tuotuja juoksujakin mies nettosi 21 kappaletta.

– Suomensarjassa kausi meni niin kuin pitikin, siellä pärjättiin aika hyvin. Omalla kohdalla kehitystä tapahtui eniten voimapuolella. Lyöntiin sain enemmän tulivoimaa ja räpyläkin alkoi pitämään kesän mittaan paremmin, Miro miettii.

Hyvät otteet huomioitiin myös Puijon Pesiksen kauden päättäjäisissä marraskuussa, jossa Miro palkittiin suomensarjajoukkueen ”Vuoden onnistujana”. Hyvän kauden jälkeen se ei tullut täytenä yllätyksenä.

– Kyllähän se palkinto kävi vähän mielessä jo etukäteen, kun kuulin, että palkintoja jaetaan. Omasta mielestä kesä meni kyllä hyvin. Ensi kaudella tavoitteena on kehittää peliä taas eteenpäin ja keksiä jotain uusia juttuja, etteivät vastustajat opi tuntemaan liian hyvin, Miro pohtii.

Koulun ja harrastamisen yhtälö?

Painiminen koulunkäynnin ja tavoitteellisen aktiiviurheilun välillä ei luonnollisesti ole se helpoin yhtälö. Poikien mielestä yhteensovittaminen on huomattavasti helpompaa, kun koulussa ymmärretään urheilijoita. Treenien ja koulun jälkeen aikaa jää myös kavereille.

– Hyvin on tähän asti ainakin onnistunut. Koulusta tulee mukavasti joustoa meille urheilijoille ja aamutreeneissäkin pääsee käymään, pojat kiittelevät.

Nuorukaiset opiskelevat Savon Ammatti- ja aikuisopistossa LVI-alalla, Juho toista ja Miro kolmatta vuotta. Opiskelut ovat avartaneet tulevaisuuden suunnitelmia.

– Koulu on ollut yllättävänkin mieluisa ja uskon, että tulevaisuuden ammattini löytyy tältä alalta, vanhempiensa ilmastointifirmassa kesäisin työskentelevä Juho miettii.

LVI-asentajaksi hieman etuajassa jo kohta valmistuva Miro on samoilla linjoilla. Oikea ala on koulussa löytynyt.

– Eiköhän tätä tule tehtyä eläkkeelle asti, Miro virnistää.

Scroll to Top