Puijon Pesiksen miehet haluavat ”pykälän viime kautta ylemmäksi”

Puijon Pesiksen miesten ykköspesisjoukkueen pelinjohtaja Jaska Huttunen ei aikaile, kun häneltä kysyy joukkueen tavoitetta juhannuksen jälkeisellä viikolla alkavalla sarjakaudella.

– Ensin pitää päästä neljän sakkiin runkosarjassa. Sen jälkeen joukkueen todellinen taso mitataan pudotuspeleissä. Tähtäin on, että pääsemme pykälän viime kautta ylemmäksi, Huttunen sanoo.

Tuo pykälä onkin iso ja tärkeä. Viime kaudella joukkue selviytyi ottelemaan superpesispaikasta Kempeleen Kiriä vastaan. Puijon taito ja voimat eivät silloin riittäneet, vaan Kiri säilytti sarjapaikkansa. Jos joukkue ensi syyskuussa löytää itsensä pykälän ylempää, pelataan Puijon pesäpallostadionilla kesällä 2021 jälleen Superpesistä.

Nousu korkeimmalle sarjatasolle edellyttää Ykköspesiksen voittoa. Alkavalla kaudella runkosarjan voitto ei riitä, vaan nousijajoukkueen on nujerrettava vastustajansa todennäköisesti kihelmöivän jännittävässä finaalisarjassa. Voitto heltiää kolmella voitolla.

Kaksi kastia

Koronaviruksen vuoksi runkosarja on tavallista lyhyempi, vain 16 ottelua. Miesten Ykköspesiksessä pelaa yhdeksän joukkuetta. Laukaa, Ulvila ja Vähäkyrö eivät lähteneet sarjaan lainkaan. Sarjapaikkansa kaudelle 2021 ne siitä huolimatta säilyttivät. Pelaamallakaan sarjasta ei putoa yksikään joukkue.

Todennäköisesti sarja jakautuu kahteen kastiin. Pudotuspelipaikkaa kärkkyvät Puijon Pesiksen lisäksi viime kauden päätteeksi Superpesiksestä pudonnut Alajärvi sekä Hamina ja Oulu.

Myös Sotkamon Jymy Jaguars on joukkue, joka saattaa sotkea kärjen järjestystä. Se ei kuitenkaan jatka pudotuspeleihin, vaikka selviytyisikin runkosarjassa neljän parhaan joukkoon. Näin siksi, että Jymyllä on jo joukkue Superpesiksessä.

Sarjan yksi erikoisuus on, että Sotkamon Jymyllä on farmisopimus Oulun Lipon kanssa, vaikka sillä on siis itselläänkin joukkue Ykköspesiksessä. Kauden aikana nähdään, onko sopimuksella sen suurempaa käytännön merkitystä.

Nopea joukkue

Puijon Pesis saa jalkeille nopean joukkueen. Kauden kynnyksellä juoksuvoima kasvoi, kun Ykköspesiksen viime kauden etenijäkuningas Misa Märsylä liittyi joukkueeseen.  Sotkamosta Kuopioon täksi kaudeksi tullut Juuso Väisänen sijoittui viime kauden etenijätilastossa kolmanneksi.

Joukkueen kokeneeseen kaartiin lukeutuva Niko Asunmaa olisi viime kaudella myös selviytynyt kymmenen parhaan etenijän joukkoon, mutta joutui jättämään runkosarjassa muutaman ottelun väliin. Asunmaalla oli koko sarjassa eniten onnistuneita kentällemenoja.

Pelinjohtaja Huttunen arvelee, että jalkeilla on nopein joukkue, jonka peliä hän on johtanut.

– Ei siellä yhdeksikössä taida olla yhtään hidasta miestä. Nopeutta meidän onkin kyettävä käyttämään hyödyksemme, Huttunen toteaa.

Puijon Pesiksen ja Joensuun Mailan yhteistyö on laajentanut Huttusen käytössä olevaa pelaajarinkiä. Muutama nuori JoMan pelimies saa kokemusta kovista Ykköspesiksen peleistä.

– Laaja pelaajarinki antaa mahdollisuuksia lepuuttaa miehiä tarvittaessa. Terve kilpailu pelipaikoista on myös hyvä asia, Huttunen sanoo.

Seurattu lukkari

Seuratuin joensuulaispeluri kaudella on epäilemättä Puijon Pesiksen ykköslukkarin paikan harjoituskaudella vallannut Seeti Surakka. Huttunen ennakoi, että nuori Surakka on tuleva Superpesiksen huippulukkari.

– Taktinen osaaminen ja fysiikka ovat jo nyt hyvällä tasolla.

Harjoituspeleissä ihmetystä herätti Surakan syöttöasento kakkostilanteessa. Hän oli syöttäessään lähes selin syöttölautaseen. Näin hän näki koko ajan kakkospesällä kärkkyneen vastustajan etenijän. Aikaisemmin samaa asentoa on ainakin kerran käyttänyt Puijon Pesiksen valmentaja ja entinen mestarilukkari Mikko Lahtinen.

Surakan tulo Kuopioon vapautti lautasen ääreltä kovakätisen Valtteri Pirisen, joka pelaa kauden alusta alkaen mielipaikallaan kopparina.

Eniten kokemusta Superpesiksestä on Kiteeltä Puijon Pesikseen täksi kaudeksi siirtyneellä Antti-Jussi Toropaisella. Hän on pelannut pitkälti toista sataa superpesisottelua. Toropainen tuo voimaa Puijon kotiuttajaosastolle.

Lyöntivoimaa löytyy myös jokereista. Teemu Nivala ja joukkueen kapteeniksi valittu Kasperi Laasonen ovat jo tuttuja miehiä kuopiolaisyleisölle.

Misa Märsylä näytti jo viime kaudella, että läpilyöntiuhka on olemassa aina, kun hän tulee lyöntivuoroon. Samanlaisen uhkan tuovat myös Juuso Väisänen, Waltteri Hämäläinen ja konkari Ismo Huotari.

Joukkueen varakapteenin tehtävät on sälytetty Nestori Moisiolle.

Puijon Pesiksen miesten ykköspesisjoukkue avaa kautensa kotiottelulla perjantaina 26.6. kello 18 Puijon pesäpallostadionilla, jolloin vastaan asettuu sarjanousija Alavus.

Kuva: Saimi Airaksinen

Scroll to Top