Puijon Pesis kotouttaa kansallispelin avulla

– Pesäpallo on meille maahanmuuttajille eksoottinen ja vaikea, mutta todella mielenkiintoinen laji, johon minä haluan tutustua paremmin, sanoo Setlementti Puijolan monikulttuurikeskus Kompassin asiantuntija Tsega Kiflie.

Hän on yhteistyössä Puijon Pesiksen kanssa järjestänyt maahanmuuttajille pesäpalloiltoja Puijon pesäpallostadionilla. Maahanmuuttajien tutustuttaminen pesäpalloon on osa Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamaa ja Puijon Pesiksen toteuttamaa Kansallislaji kuuluu kaikille -hanketta.

Tänä syksynä maahanmuuttajat ovat kokeilleet pesäpallon lyömistä, heittämistä ja syöttämistä. Pelaamaan ei ole vielä päästy, mutta ensi viikolla sekin on mahdollista, kun heti maahanmuuttajille järjestettävän tilaisuuden jälkeen pesäpallostadionilla on suosittu höntsäpesisilta.

Hanketyöntekijä Ismo Huotari arvioi maahanmuuttajien lajitaitoja kokeneen kilpapesäpalloilijan silmin.

– Osa tilaisuuksiin osallistuneista on aikaisemmin pelannut krikettiä ja se auttaa. Mikä tahansa mailapeli kehittää silmä- ja käsikoordinaatiota. Krikettiä pelanneet oppivat nopeasti lyömään myös pesäpalloa. Kumurat ovat alkaneet pudota, Huotari kehuu.

Samaa todistaa jalkapallomiehenä tunnettu Tsega Kiflie.

– Ensimmäisellä kerralla en osunut palloon kertaakaan, mutta jo toisella kerralla 50-prosenttisesti. Ensi kesänä aion osallistua höntsäpesikseen, Kiflie lupaa.

Hän korostaa, että kyse ei ole vain urheilusta.

– Pesäpallo on Suomen kansallislaji. Siksi sen avulla voi oppia suomalaista kulttuuria ja suomalaisia tapoja. Se on maahanmuuttajille tärkeää.

Puijon Pesiksen puheenjohtaja ja Kansallislaji kuuluu kaikille -hankkeen hankejohtaja Aleksi Eskelinen sanoo, että jo hankkeen nimi kertoo mistä on kysymys.

– Kansallislajin avulla autamme uusia suomalaisia kotoutumaan. Tarkoitus on tehdä suomalaista kulttuuria ja elämänmuotoa tutuksi. Kaiken lisäksi pesäpallo tuo maahanmuuttajille mielekästä tekemistä ja ohjaa liikkumaan, Eskelinen sanoo.

Vaikka menossa oleva hanke onkin määräaikainen, se tukee Puijon Pesiksen pysyvämpää strategiaa.

– Tarjoamme kaikille tasavertaisia mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen. Näin seura lunastaa omaa paikkaansa laajemmassa yhteisössä, Eskelinen sanoo.

Syksy, pimeät illat ja lähestyvä talvi katkaisevat kohta pesäpallon pelaamisen ulkona. Vaikka ensi kesästä ei ole vielä sovittu mitään, toivoo Tsega Kiflie, että toimintaa jatketaan.

– Intoa riittää ja lisää ihmisiä tulee varmasti mukaan. Olen kannustanut maahanmuuttajia käymään katsomassa Puijon Pesiksen otteluita, jolloin pesäpallon monimutkaiset säännötkin tulevat helpommin tutuiksi, Kiflie sanoo.

Teksti: Mauri Liukkonen

Scroll to Top