PuPen A-pojat yllättävät omaperäisellä ulkopelillä

Poikien superpesistä pelaava Puijon Pesiksen joukkue aikoo kauden aikana yllättää pesäpallon ystävät omaperäisellä  ulkopelillään. Joukkueen pelinjohtaja Altti-Jussi Ronkainen sanoo, että erityisesti vaihtotilanteissa Puijon pelaajat sijoittuvat ja liikkuvat tavalla, jota ei miesten Superpesiksessä tai Ykköspesiksessä nähdä.

– Oma tavoitteeni on, että nuorista pojista kehittyy pelureita. Pelaajat eivät liiku valmentajan piirtämillä kiskoilla, vaan saavat enemmän luottaa omiin vaistoihinsa. Toki valmentajan tehtävä on antaa suuntaviivat, mutta pelaajien itseluottamus kasvaa, kun he saavat myös vapauksia omiin ratkaisuihinsa, Ronkainen valottaa omaa pelikirjaansa.

Kotiyleisöllä on ensimmäinen mahdollisuus nähdä A-poikien joukkue tositoimissa tiistaina 21.5. kun vastustajaksi Puijon pesäpallostadionille saapuu Sotkamon Jymy. Ottelu alkaa kello 18.

Poikien superpesiksestä ennustetaan jo alkaneella kaudella poikkeuksellisen kovatasoista. Pesäpalloliiton ennakkokatsauksessa sarjan pelinjohtajat nostivat mestarisuosikiksi Hyvinkään Tahkon, joka voitti sarjan myös viime kaudella. Hyvinkään joukkuetta vahvistaa Tahkon superpesisjoukkueen lukkariksi Oulusta siirtynyt Kalle-Tapio Huusko.

Vahvoja joukkueita ovat myös Kitee ja Vimpeli. Kiteen joukkueessa nähdään viime kaudella miesten Suomen mestaruuden Joensuun Mailan paidassa voittanut Hannes Pekkinen ja toisen polven pesäpalloilija Samu-Kalle Varonen. Vimpelin joukkueessa juoksuja takoo yksi Superpesiksen kovimmista lyöjäjokereista eli Perttu Ruuska.

Puijon Pesis ei kavahda ennakkosuosikkien kovia nimiä. Joukkue on asettanut tavoitteeksi SM-mitalin.

– Olemme pilkkoneet tavoitetta. Jokaisesta pelistä lähdemme hakemaan kolmea pistettä. Kamppailemme runkosarjassa oman lohkomme voitosta ja kauden minimitavoite on voitto puolivälierissä, Ronkainen sanoo.

Poikien superpesis pelataan kahdessa lohkossa. Puijo pelaa B-lohkossa, johon kuuluvat sen lisäksi Kempele, Kitee, Oulu ja Sotkamo. A-lohkossa pelaavat Alajärvi, Hyvinkää, Kankaanpää, Kouvola, Seinäjoki ja Vimpeli. Puijo on siis sarjan ainut ykköspesisseura.

Puijon joukkue on tuttuun tapaan yhdistelmäjoukkue, jossa on pelaajia Puijon Pesiksestä, Siilinjärven Pesiksestä, Laukaan Urheilijoista ja Jyväskylän Lohesta.

SiiPen Juho Keinäsellä ja Sebastian Lahdella on jo alkaneella kaudella kokemusta Superpesiksestä. Miro Kähkönen, Nestori Moisio, Misa Märsylä, Ilari Penttinen ja Valtteri Pirinen pelaavat Puijon ykköspesisjoukkueessa. SiiPen Aatu Roivainen ja Santeri Räisänen taas ovat hakemassa vauhtia Laukaan ykköspesisjoukkueesta, jonka kanssa SiiPellä on farmisopimus. Siellä pelaa myös Iiro Hyvönen. Muilla joukkueen pelaajilla on takanaan Suomensarjan otteluita.

Useimmat A-pojat pelaavat kauden aikana siis myös kahta tai jopa kolmea sarjaa. Se asettaa haasteita valmennukselle.

Ronkainen kertoo, että Puijon joukkue kokoontui talven aikana yhteen kahtena viikonloppuna. Kauden aikana harjoitukset ja palaveri pidetään peliä edeltävänä iltana.

Ronkaisen etu on, että hän tuntee joukkueensa pelaajat hyvin. Vielä viime kaudella Ronkainen itse pelasi A-poikien joukkueessa, joka eteni puolivälieriin saakka. Niissä Puijon pudotti Hyvinkää, joka lopulta voitti mestaruuden.

Ronkainen kertoo talvella miettineensä, miten pelaajat suhtautuvat pelinjohtajaan, joka on pelannut samassa joukkueessa ja jonka kanssa he ovat viettäneet myös vapaa-aikaa.

– Olen positiivisesti yllättynyt, että pelaajien suhtautumisessa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Pelinjohtajan ohjeita kuunnellaan ja noudatetaan. Asenteet ovat kohdillaan, Ronkainen sanoo.

Hän luonnehtii joukkuettaan ”älyttömän” nopeaksi. Ulkona joukkue on pallovarma ja rohkea.

Takana Puijon joukkueella on jo yksi ottelu puolitoista viikkoa sitten. Puijo voitti vierasottelussa Kempeleen Kirin ja kukkarossa on kolme pistettä. Ottelussa kunnostautui Juho Keinänen, joka löi kolme juoksua. Santeri Räisäsen saldo oli kaksi lyötyä. Misa Märsylä merkkautti tilastoihin seitsemän kärkilyöntiä.

Tiistaina vastaan asettuvaa Sotkamon Jymyä Ronkainen pitää yhtenä B-lohkon pahimpana vastustajana Kiteen ohella.

– Osa Sotkamon pojista pelaa A-poikien superin lisäksi Ykköspesistä ja B-poikien SM-sarjaa. Aina ei tiedä, miten pelaajia lepuutetaan ja millaisella joukkueella seura on liikkeellä. Tiukka ottelu joka tapauksessa on tiedossa, Ronkainen pohtii.

Poikien superpesiksen ottelu Puijon Pesis – Sotkamon Jymy pelataan tiistaina 21.5. kello 18 alkaen Puijon pesäpallostadionilla.

Kuva: Saimi Airaksinen

Scroll to Top