Savon herruudesta pelataan keskiviikkona Mantulla

Pohjoissavolaisille pesisjännäreille tarjoillaan todellinen herkkupala legendaarisella Siilinjärven Mantulla keskiviikkona, kun kotijoukkue SiiPe saa vieraakseen Puijon Pesiksen. Odotettavissa on huikea kamppailu, sillä molemmat joukkueet ovat pelanneet kuluvalla kaudella erinomaisesti. SiiPe on hävinnyt yhdeksässä pelissä vain yhden vaivaisen jakson. Puijo on menettänyt muutaman jakson enemmän, mutta voittanut silti yhdeksästä pelistään peräti kahdeksan.

SiiPen pelinjohtaja Tuomas Nissinen on jo viime kaudella kokenut Puijon ja SiiPen paikallispelien kiihkeyden.

-Näissä peleissä lähdetään aina pelaamaan vain voitosta. Ei siinä ennen peliä mietitä kuinka paljon joukkueilla on pisteitä, Nissinen sanoo.

Puijon pelinjohtaja Mikko Pirhonen saa tulikasteensa Pohjois-Savon derbyihin keskiviikkona. Hänkin myöntää, että tulossa on muista sarjaotteluista poikkeava peli. Näin on jo sen vuoksi, että niin Puijo kuin SiiPekin ovat ykkössarjan ennakkosuosikkeja ja siksi toistensa päävastustajia. SiiPe, Hamina ja muutama muu joukkue on Puijon valmennus- ja pelinjohdossa pureskeltu tarkasti.

-En ole nähnyt yhtään SiiPen peliä tällä kaudella livenä, mutta videoita olen katsellut. Vastaan on tulossa joukkue, joka pelaa tehokasta ja selkeää peliä. Tennistermeillä ilmaisten SiiPe on tehnyt pakottamattomia (unforced) virheitä vähemmän kuin yksikään toinen joukkue sarjassa, Pirhonen analysoi.

Tämän kauden SiiPestä ei voi puhua ilman, että mainitsee nimen Kimmo Lukkari. Hän on lyönyt sarjassa ylivoimaisesti eniten juoksuja eli 47. Kakkosena oleva Haminan Juha Leskinen on selvästi jäljessä 30 juoksulla.

Lukkarin keskiarvo on yli 5 juoksua ottelua kohti. Kotiuttamisprosentti on 63,6.

-Se on tähtitieteellinen luku, Pirhonen ihmettelee.

-Pesäpallossa ulkokentän sijoittumisessa on ideana, että jokaiselta lyöjältä otetaan paras lyönti pois. Lukkarin tapauksessakin sitä on yritettävä, vaikka vaikeaa se on, koska hän lyö hyvin ympäri kenttää.

Pirhonen toivoo, että ottelussa nähtäisiin ”hyviä siivuja” molemmilta joukkueilta.

SiiPen Nissinen on katsellut videoita hänkin.

-Puijo on uudistunut viime kaudesta paljon. Joukkue on etenemiskykyinen ja sen vuoksi ottelu ratkeaakin pitkälti siihen, miten Puijon kotiuttajat onnistuvat, Nissinen arvioi.

Hän muistuttaa, että SiiPen on ollut takatilanteessa sarjan paras. Päästettyjä juoksuja on vain 33.

Puijon kotiuttajat ovat olleet viime peleissä sähäkässä vireessä. Lyöjäjokerit Roope Haapsalo ja Lassi Vuorela iskivät viime sunnuntaina Lievestuoretta vastaan 1+7 juoksua mieheen. Perttu Paakkola onnistui kotiutuksissa viisi kertaa.

Haapsalo on noussut kohisten lyöjätilastossa. Tällä hetkellä hän on sijalla viisi 23 lyödyllä juoksulla.

-Kyllä me lääkkeet häntä vastaan löydämme, Nissinen lupaa.

Joukkueet ovat pelanneet ykkössarjassa vastakkain aikaisemmin kahdella kaudella. Viime vuonna voitot neljässä pelissä jakautuivat tasan. Vuonna 2015 pelejä oli vain kaksi, joista Puijo voitti toisen ja SiiPe toisen.

Tänä kesänä joukkueet kohtaavat kolme kertaa. Kaksi kertaa pelataan Mantulla ja kerran Puijonlaaksossa.

Yleisöä Puijon ja SiiPen ottelut kiinnostavat. Viime kaudella päästiin keskinäisissä otteluissa sekä Puijonlaaksossa että Mantulla kerran yli 1000 katsojan rajan. Samaan on mahdollisuus jo keskiviikkona, sillä säätiedotus lupaa aurinkoista joskin melko viileää iltaa.

Peli alkaa Siilinjärven Mantulla klo 18.

 Teksti: Mauri Liukkonen

 

Scroll to Top