Kansallislaji kuuluu kaikille – Puijon Pesis madaltaa kynnystä pesäpalloon

Pesäpallo on laji, jota on vaikea harrastaa. Tarvitaan paljon välineitä, iso kenttä ja runsaasti pelaajia. Säännötkin ovat vaikeat.

Siinä joukko väitteitä, joita usein kuulee. Ovatko väitteet kuitenkaan totta?

Puijon Pesis aloitti toukokuussa syksyyn saakka kestävän hankkeen, jonka aikana pyritään madaltamaan kynnystä pesäpalloharrastukseen ja liikkumiseen. ESR-rahoitteisen ja poikkeusoloihin rakennetun hankkeen nimi kertoo olennaisen: Kansallislaji kuuluu kaikille.

Yksi hankkeen keihäänkärjistä on Puijon Pesiksen supersuositun höntsäpesiksen siirtäminen digialustalle.

– Tarkoitus on viedä matalan kynnyksen liikkumista entistä helpommin saavutettavaksi. Todistamme, että pesäpalloa tai pesäpalloa muistuttavaa lajia voi harrastaa kuka tahansa, missä tahansa ja lähes millaisilla välineillä ja säännöillä tahansa, sanoo Puijon Pesiksen puheenjohtaja ja hankepäällikkö Aleksi Eskelinen.

Pesäpallon pelaamiseen ei suinkaan tarvita isoa hiekkatekonurmea siihen maalattuine rajoineen. Puijon Pesis näyttää digitaalisesti, että pelin voi panna pystyyn omakotitalon pihamailla, kesämökeillä tai puistoissa.

– Peli voi sääntöjensä puolesta olla niin joustavaa kuin pelaajat haluavat. Annamme ohjeita erilaisista harjoitteista, jotka sopivat kaiken ikäisille. Pesäpalloa ei välttämättä tarvitse harrastaa ohjatusti, Eskelinen sanoo.

Digitaalinen höntsäpesis on vuorovaikutteista. Harrastajat tai harrastajaryhmät voivat lähettää videoitaan Puijon Pesikselle, joka julkaisee niitä sosiaalisen median kanavissa. Omaa kekseliäisyyttä ja leikkimielisyyttä arvostetaan.

Toinen keihäänkärki on Treenipankki, joka on tarkoitettu sekä kuntoilijoille että aktiiviharrastajille lajiin katsomatta. Treenipankki on digitaalinen kanava, joka tarjoaa avoimia harjoitusideoita, joita kaikki voivat toteuttaa koronaepidemian aikana myös etänä.

– Monipuolisilla treenivideoilla, kuvilla ja esimerkkiohjelmilla annamme jokaiselle kuntoilijalle työkaluja ja vinkkejä itsensä kehittämiseen. Harjoitteet on suunniteltu niin, että kynnys niiden tekemiseen on mahdollisimman matala, eikä vaadi suuria panostuksia välineisiin. Suuri osa ohjelmista on mahdollista toteuttaa kotona, kertoo hanketyöntekijä Ismo Huotari.

Treenipankki löytyy netistä osoitteesta treenipankki.fi

Puijon Pesis on saanut Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen myöntämänä Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja valtion 58 800 euron suuruisen tuen hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen. Hanke tähtää siihen, että koronaepidemian tuomia riskejä ihmisten eristäytymiseen ja henkiseen lamaantumiseen voitaisiin vähentää.

Yksi osa hanketta on sähköisten arviointi- ja seurantamenetelmien kehittäminen valmentajien ja ohjaajien käyttöön. Hankkeessa kehitetään valmentajien osaamista erilaisuuteen, käyttäytymis- ja oppimishäiriöihin liittyen.

– On havaittu, että erityisesti murrosikäisillä tytöillä korostuu harrastamisen sosiaalinen merkitys. Riskinä epidemiasta johtuvien rajoitustoimien aikana on harrastusinnon loppuminen, Eskelinen tähdentää.

Hanke pyrkii löytämään kanavia, joilla tavoitetaan myös työelämän ulkopuolella ja syrjäytymisvaarassa olevia. Maahanmuuttajille järjestetään mahdollisuuksia tutustua pesäpalloon.

Huomiota hankkeessa kiinnitetään perheisiin, joissa on erityistä tukea vaativia lapsia tai joissa vähävaraisuus vaikeuttaa harrastamista.

Lisätietoja:

Aleksi Eskelinen
Puijon Pesiksen puheenjohtaja, hankepäällikkö
p. 044 370 3206

Ismo Huotari
Hanketyöntekijä
p. 044 304 2041

Kuvassa hankkeen työntekijät Wille Markkanen (vas.), Jussi Pulkkinen, Aleksi Eskelinen ja Ismo Huotari.


 

 

 

 

 

 

Scroll to Top