Piispalle kovat teholukemat – Paavin avustaja heitti mallikkaan avausheiton

PuPen miesten maakuntasarjan joukkue avasi sarjakauden hienossa kesäsäässä kun Ilomantsin Urheilijat saapui vieraaksi Pohjois-Karjalasta. Ottelusta oli ennakkoon odotettavissa tiukkaa vääntöä ja oman mausteensa pelin alkumainingeille loi tieto, että piispa Jari Jolkkonen osallistuisi peliin jokerin roolissa. Aiemmin nimenomaan Ilomantsiakin pesäpallon parissa edustaneelle Jolkkoselle kohtaaminen oli varmasti hegemoninen. Lisäksi piispa Jolkkonen järjesti yllätyksen kun hän ilmoitti, että Kuopion hiippakunta toimii ottelussa ”otteluisäntänä” – tällaista ei ole aiemmin maakuntasarjassa tapahtunut. Suurin yllätys oli kuitenkin, että Jolkkonen kutsui otteluun Vaatikaanista vierailulla olleen paavin avustajan Monsignor Matthias Turkin katsomaan ottelua ja suorittamaan ottelun avausheittoa. Ja hyvin hän heittikin, suoraan pompun kautta räpylään. Ottelua oli saapunut katsomaan mukavasti ihmisiä, olihan tapahtumaa markkinoitukin erikoisella vieraslistalla.

Ensimmäinen jakso sai alkunsa kun kotijoukkue voitti kapteeni Mikko Matikaisen johdolla hutunkeiton, ja lähti heti sisävuoroon hyökkäämään. Ensimmäinen jakso oli sisäpelin juhlaa, etenkin kotijoukkueesta maininnan ansaitsi Iikka Nuotion kova lyönti 2. pesän päältä maisemiin, tuloksen kunnari ja yksi tavallinen. Tilanne pysyi tiukkana lukemissa 5-3 aina vierasjoukkue Ilomantsin 3. vuoroparin tasoittavalle. Sitten alkoi varsinainen ilotulitus, vierasjoukkue takoi palloa takakentälle sen minkä kerkesi. PuPen ulkokentän hapuillessa palloja oli tilanne hetkessä jo 5-11. PuPe ei enää saanut kunnollista kirivaihdetta aikaiseksi vaan jakso lopulta vieraille 7-12. Huomioitavaa ensimmäisen jakson tilastoissa oli piispa Jolkkosen 2 lyötyä juoksua!

Toiselle jaksolle kotijoukkue PuPe lähti pienillä muutoksilla, kun taas Ilomantsi jatkoi hyväksi todetulla sapluunalla. Toinen jakso oli vaiheiltaan tiukempi kuin ensimmäinen, molemmat joukkueet loivat tilanteita ja käyttivät ne hyvin hyväksi. Ilomantsi aloitti sisävuorosta ja tekikin heti alkuun tilanteeksi 0-2. Kotijoukkue sai tasoittavalla heti tilanteen päälle, lyömään Jolkkonen ja pallo väliin, tilanne kaventui 1-2. Seuraavissa vuoroissa Ilomantsi ei meinannut saada tilanteita aikaiseksi, kun PuPen lukkarina operoinut Valtteri Pirinen pääsi vieraiden sisäpeliin kiinni, kärpäsiä ja etenijän irrottamisia tuli solkenaan. PuPe taas sai kirivaihdetta silmään ja takoi Ari Rissasen ja Akseli Pylkkäsen johdolla pelin jo tilanteeksi 5-2. Viimeisen aloittavalla Ilomantsi sai vielä vähän rimpuilua aikaiseksi kun Jere Pikkarainen kiersi kunniajuoksun ja kiiruhti kotipesään heti seuraavalla lyönnillä. Lopulta jakso kotijoukkueelle 5-4. Erityismaininnan jaksosta ansaitsee Rissasen karkaaminen koppilyönnin jälkeen tehdyn pudotuksen seurauksena. Lieneekö mallia otettu mm. viime kesän Ykköspesiksessä tapahtuneen Manse PP Sampo Lähdesmäen karkaamisesta..

Ottelu eteni näin 1-1 tilanteessa supervuoroon, jossa PuPe sai voitetun hutunkeitoin turvin valita itselleen aloittavan ulkovuoron. Ilomantsi sai lukkari Pirisen estelyistä huolimatta luotua muutaman tilanteen ja lopulta vierasjoukkue sai muutettua tilanteeksi 0-1. PuPe tarvitsi vähintään yhden juoksun, että ottelu etenisi kotiutuslyönteihin tai kahdella juoksulla voittoon. Supervuoro alkoi hyvin kun loistavasti kärkenä toiminut Ville-Matti Tolvanen pääsi välilyönnillä 1. pesälle ja heti perään harhaheitolla 2. pesälle. Janne Kankare näpäytti Tolvasen ensin 3. pesälle ja eteni itse perässä. Lyömään tuli Ari Rissanen; ensin Kankare näpäytyksellä 2. pesälle. Sitten ottelun ratkaisu, Rissanen sijoitti kovan lyönnin aivan kolmoskopparin kulmaukseen ja pallo maisemiin. Rissaselle kunniajuoksu ja kaksikko Tolvanen-Kankare hölkäten kotipesään. Näin supervuoro kotijoukkueelle 3-1 ja koko ottelu luvuin 2-1.

Ottelu päättyi PuPen 2-1(7-12,5-4,3-1) voittoon, Ilomantsille jäi yksi piste kotiin viemisiksi. Kotijoukkueelta palkittin 1. Jari Jolkkonen ja 2. Ari Rissanen. Erityisesti Jolkkosen neljä lyötyä juoksua sai valmennusjohdonkin uteliaaksi, että olisiko piispa useamminkin käytettävissä. Ari Rissanen vakuutti tehoillen 1+5 lyötyä ja 4 tuotua juoksua.

Maakuntasarjan peli jää pesäpallon historiaan Vatikaanista singahtaneen Paavin avustajan Monsignor Matthias Turkin avausheitolla ja otteluisännyydellä. Kokeilipa vieras jaksotauolla myös Suomen kansallislajia lisää heittämällä ja lyömällä tutkaan. Lyönnit osuivat palloon heti ensi yrittämällä! Tosin nopeuslukemissa voitto jäi tällä kertaa Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherralle Ilpo Rannankarille.

Piispa Jari Jolkkonen nautti silmin nähden pesiksen pelaamisesta.

Vatikaanista saapunut Paavin avustaja Monsignor Matthias Türk kokeili myös tutkaan heittoa ja lyöntiä ottelun avausheiton lisäksi.