Puijon kausi päättyi Kempeleessä

Puijon Pesiksen kausi päättyi sunnuntaina Kempeleessä, kun kotijoukkue Kempeleen Kiri oli sloganinsa mukaisesti kivenkova. Kempele vei ottelun nimiinsä jaksoin 2-0 (6-2, 6-0) ja säilytti Superpesiksen sarjapaikkansa otteluvoitoin 3-0.

Ottelu sai Puijon kannalta erinomaisen alun, kun jokeriosasto Kasperi Laasonen ja Teemu Nivala veivät PuPen 0-1-johtoon. Nivala löi pallon erinomaisesti kakkosjatkeelle ja Laasonen säntäsi kakkospesältä kotiin. Enempää juoksuja ei PuPen avaussisävuorolla nähty.

Kotijoukkue KeKi vastasi PuPen hyvään sisävuoroon lyömällä ensimmäisen tasoittavalle kolme juoksua. Matti Korhosen merkkaamaton lyönti kakkosluukusta oli kahden juoksun arvoinen. Jani Lassila ja Heikki Savikoski toivat Kempeleelle juoksut. Tämän lisäksi Ossi Meriläinen löi Marko Pelkosen kotiin ja toiseen vuoropariin lähdettiin KeKin 3-1-johdossa.

Toisessa sisävuorossa PuPe ei saanut peliään rullaamaan, eikä juoksuja kuopiolaisten toimesta nähty. Kempele sai toisen vuoroparin tasoittavalla neljännen juoksun vapaataipaleella. Kempeleen viides juoksu syntyi Ossi Meriläisen taidokkaan ykkösrajanäpin seurauksena. Sunnuntain ottelussa varmaa ulkopeliä esittänyt Ismo Huotari heitti kotipesään kolmannen palon.

Kempele karkasi toisessa vuoroparissa neljän juoksun johtoon ja kolmannen aloittavalle PuPe olisi tarvinnut kirivaihteen silmään, jotta jaksovoitosta olisi päästy taistelemaan. Toisin kuitenkin kävi. Puijon kärkikolmikko (Miro Kähkönen, Niko Asunmaa, Altti-Jussi Ronkainen) paloi jokainen yksitellen, eikä kolmannessa sisävuorossa saatu aikaan ykköstilannetta parempaa tulosta.

Ensimmäisen jakson päätösvuoroparissa Kempele siirtyi omalla lyöntivuorollaan 6-1-johtoon, kun Jonne Luhtavaaran lyönti putosi väliin. Myös Puijo onnistui juoksun teossa kertaalleen, kun Kasperi Laasonen järjesteli ensin takapesät täyteen ja pamautti sen jälkeen Nestori Moision kotiin. Lopulta enempää juoksuja ei nähty ja ensimmäinen jakso päättyi Kempeleen 6-2-voittoon.

Puijon kakkospalkittu Kasperi Laasonen oli mukana PuPen molemmissa juoksuissa lyömällä toisen ja tuomalla toisen.

KeKi avasi juoksusaldonsa toisella jaksolla, kun ottelusarjassa kovassa vireessä ollut Ossi Meriläinen löi merkkaamattomalla lyönnillä pallon väliin ja Markus Keski-Petäjä toi Kempeleen 1-0-johtoon. Enempää juoksuja ei ensimmäisen aloittavalla syntynyt ja Nestori Moisio päätti Kempeleen sisävuoron polttoheitollaan.

Puijo ei saanut toisen jakson avausvuorossaan juoksuja aikaan. Teemu Nivala pääsi hakemaan vuoron loppuun ajolähdöstä tasoitusjuoksua, mutta hyvä haku kantoi lopulta kopiksi. Toisen vuoroparin aloittavalla Kempele lisäsi Matti Korhosen lyönnistä tilanteeksi 2-0. PuPen puolelta upein suoritus nähtiin, kun Valtteri Pirinen heitti takakentällä kenttään pudonneen pallon kotiin ja tästä seurauksena palo kotipesään. Puijon sisäpeli sai samaisessa vuoroparissa aikaan ajolähtötilanteen, mutta vuoro päättyi kahden palon merkkisakkaukseen ja PuPe jäi jälleen ilman juoksuja.

Kempele lisäsi johtoaan neljällä juoksulla kolmannen vuoroparin aloittavalla. Ensin Marko Pelkonen löi pallon kolmosluukkuun ja se riitti Jani Lassilan kotiuttamiseen. Tämän jälkeen Jonne Luhtavaaran lyönti karkasi takaa läpi mainosaitojen taakse. Koppariosasto ei ehtinyt enää pallolle ja Luhtavaara kiersi kunniaa. Kunnarin lisäksi Onni Määttä ja Marko Pelkonen toivat tavalliset juoksut.

Oliko tämä Laken viimeinen esiintyminen huipputasolla?

Kolmannen lopettavalla PuPe järjesteli jälleen pesät täyteen, mutta täysosumat jäivät tälläkin kertaa saamatta. Kahden palon ajolähtöä purkaneen Mikko Lahtisen ensimmäinen merkattu lyönti kantoi kopiksi ja viimeisestä lyönnistä Keski-Petäjä poltti Asunmaan kolmoselle.

Kempele ei saanut neljännellä sisävuorollaan aikaan juoksuja ja viimeisen vuoroparin tasoittavalle Puijo lähti kuuden juoksun takaa-ajoasemasta. Vierasjoukkueen oli otettava kaikki keinot käyttöön, jotta Kempeleen vankka johto horjuisi. Tästä esimerkkinä Juho Vänskän lyömä näppi, joka kantanee nimeä ”kuoleva joutsen”. Lopulta kuitenkin tuomari vihelsi ykköspesälle kolmannen palon ja Kempele pääsi juhlimaan voittoa sekä sarjapaikkansa säilyttämistä.

Vaikka Kempele oli Superpesiskarsinnoissa selkeästi parempi, jäi kuluneesta kaudesta positiivinen mieli. Paluu kuuden vuoden tauon jälkeen Superpesiskarsintoihin oli joukkueelta hieno suoritus. Joukkueen kapteeni Ismo Huotari piti joukkueen esityksiä kauden aikana nousujohteisina. Huotari oli ilmeisen tyytyväinen runkosarjan loppuun sekä välieräsarjan voittoon Haminasta.

Teksti: Miska Peltoniemi
Kuvat: Saimi Airaksinen