Puijottaret taisteli kovan päänahan Vaasan Mailattarista

Oulunsalo-ottelun tappiosta sisuuntunut Puijottaret iski Vaasan Mailattarien kimppuun lauantaina täysin uudella ilmeellä. Ottelupäivän alusta lähtien joukkue osoitti voitontahtonsa ja sama tunne näkyi myös kentällä. Pohjoislohkon kakkossijalla majaileva Vaasa kaatui Puijon pesäpallostadionilla jaksoin 1-0 (2-2, 2-1) ja näin ollen kaksi pistettä jäi Kuopioon.

Syöttölautasen ääressä lauantaina nähtiin Ykköspesis-debyytti, kun vasta 16-vuotias Marianne Sivonen toimi ottelussa Puijottarien lukkarina. Sivonen on lukkaroinut tämän kauden Joensuun Mailan Suomensarjan joukkueessa, jonka lisäksi otteluita on kertynyt myös JoMan B- ja C-tytöissä. Nuoresta iästään huolimatta kylmäpäisellä ja itsevarmalla asenteella lavalle astellut Sivonen oli yksi kotijoukkueen tärkeimmistä voiton avaimista.

Kotijoukkue pääsi aloittamaan ottelun ulkona, jossa Puijottaret näytti heti alkuun vierasjoukkueelle, ettei pisteitä irtoaisi Puijolta helpolla. Hyvä ulkopelin kulku johti positiiviseen starttiin myös sisällä. Puijottaret rakenteli tilannetta heti ensimmäisessä sisävuorossaan, mutta kotiutusyritykset jäivät tuloksettomiksi.

Vaasa meni ottelussa johtoon toisessa sisävuorossaan, kun Ada Karlssonin lyönti kotiutti Emma Huddin. Puijottaret ei puolestaan saanut juoksuja aikaan omassa sisävuorossaan. Rilla Mehtätalo vei kolmannessa vuoroparissa vierailijat surriaisellaan kahden juoksun johtoon Alexandra Scheweleffin tuodessa kotipesään 0-2 -juoksun.

Puijottarien kapteeni Siiri Pulkkinen avasi kolmannen tasoittavalla kotijoukkueen pistesarakkeen lyömällä huippuvireessä olleen Sini Suihkon kotiin. Suihkon kentällemenot purivat lauantain lämmössä erinomaisesti ja lisäksi ulkokentällä räpylä sekä heittokäsi kävivät kuumana läpi ottelun. Emilia Helminen löi puolestaan ottelun tasoihin, kun kakkospussiin sijoitettu lyönti riitti Salla Vertasen kotiuttamiseen. Enempää juoksuja ensimmäisellä jaksolla ei nähty ja jaksotauolle lähdettiin 2-2 -tasalukemissa.

Toinen jakso sai Puijottarien osalta mahtavan startin, kun Emilia Helmisen takakentälle painunut lyönti kantoi kolmoskopparin yli kenttään asti. Pallo vieri maisemaan ja Helminen kiersi tilanteessa kunniaa. (Video tilanteesta alla)

Lyödyn kunnarin jälkeinen henki kantoi kotijoukkueelle myös toisen juoksun. Kakkoskärki tehtaili taululle lukemiksi 2-0, kun Sara Kujanen kotiutti Anni Ollikaisen. Vaasa sai omalla tasoittavalla sisävuorollaan kavennuksen aikaan, kun Julia Karlssonin lyönti kotiutti Emma Huddin.

Toisen jakson loppu oli ulkopelin juhlaa. Avausvuoroparin juoksut jäivät jakson ainokaisiksi. Vaasan laadukas ulkokenttä esitti tutun varmoja otteita ja Puijottaret pelasi kenties kauden parasta ulkopeliään. Etenkin polttolinjassa Anni Ollikaisen ja Siiri Pulkkisen akseli otti jättimäisen harppauksen Oulunsalo-ottelusta.

Vaasan tilanteenrakentelu lauantain kamppailussa oli vaikeaa. Kotijoukkue esitti vahvaa ulkopelaamista etenkin etukentän osalta ja erityisesti pienistä lyönneistä Puijottarien etukenttä raapi taululle lukuisan määrän paloja. Vaasan vaihtopelaaminen 1-2 pesävälillä oli tästä syystä tuskaista ja siitä kertovat myös pesävälin onnistuneet kärkilyönnit 5/15 ja vaihtoprosentti 33,3%.

Puijottarien paidassa Ykköspesis-debyyttinsä tehnyt Marianne Sivonen esiintyi lautasen ääressä erinomaisesti. Rohkean ja itsevarman debyytin lukkarin tontilla tehnyt Sivonen onnistui ensimmäisessä Ykköspesis-ottelussaan liki täydellisesti. Sivonen onnistui saamaan perussyöttämisellään monet vaasalaisten lyönnit laittomiksi ja lisäksi rohkea pelitapa yllätti vastustajan etenijät moneenkin otteeseen.

Rohkeasta pelitavasta erinomaisena esimerkkinä oli Vaasan viimeinen sisävuoro. Puijottaret ei saanut omalla neljännellä sisävuorollaan juoksuja aikaan ja näin ollen voiton varmistamiseen vaadittiin puhdasta ulkopeliä ilman päästettyjä juoksuja. Marianne Sivonen otti ohjakset käsiinsä ja taikoi taululle kaikki vuoron kolme paloa. Näin ollen Vaasa oli kaadettu ja Puijottaret pääsi juhlimaan voittoa kotiyleisön edessä. ”Marianne Sivonen Show’sta” pääset nauttimaan alla olevan videon avulla.

Puijottaret matkaa tulevana viikonloppuna kahden ottelun vieraskiertueelle, kun lauantaina joukkue suuntaa Jalasjärven Jalaksen vieraaksi ja sunnuntaina Vaasa saa kotikentällään revanssin Puijottaria vastaan.

Teksti: Miska Peltoniemi
Kuva: Saimi Airaksinen