Eläytyminen täysillä lähtee sydämestä

Jukolan Aapo tiesi, että talo ilman aitan polulla astelevaa emäntää on kuin pilvinen päivä. Kaikki pesäpalloa aktiivisesti harrastavat taas tietävät, että yhtä pilvinen on myös pesäpallo-ottelu ilman asiansa osaavaa kuuluttajaa.

Millainen sitten on hyvä ottelukuuluttaja?

Oikea mies vastaamaan on Teemu Antikainen, jonka ääntä katsojat voivat ensi kesänäkin kuulla useimmissa Puijon Pesiksen kotiotteluissa.

– On tunnettava laji, mutta se ei vielä riitä. Pitää myös eläytyä. Eläytyminen täysillä lähtee sydämestä. Parhaat kuuluttajat rakastavat seuraa, jonka otteluita he kuuluttavat, Teemu sanoo.

Hän itse täyttää molemmat ehdot. Siilinjärvellä 25 vuotta sitten syntyneen Teemun ensimmäinen urheilulaji oli pesäpallo, kuinkas muuten. Hän pelasi Siilinjärven Pesiksessä D-junnuikään saakka. Vaikka jääkiekko syrjäyttikin pesäpallon moneksi vuodeksi, oli perusasiat opittu.

Puijon Pesiksen miehet pelasivat noihin aikoihin Superpesistä. Siilinjärveläispojan esikuvatkin löytyivät tuolloin kuopiolaisseuran pelaajista.

– Jääkiekkoa pelasin B-junnuksi saakka KalPassa. Voi sanoa, että jääkiekko on laji, josta minulla on eniten omakohtaista kokemusta pelaajana, Teemu kertoo.

Teemu Antikainen (vas.) ja Miska Peltoniemi jatkavat tänä vuonna Pupe-podcastien toimittamista Suplassa.

Vanha rakkaus roihahti

Innostus pesäpalloon roihahti uudelleen seitsemän vuotta sitten, kun Teemu hetken mielijohteesta lähti katsomaan Puijon Pesiksen ja Haminan välistä ykköspesisottelua Puijon pesäpallostadionille.

– En muista miten ottelu päättyi, mutta sen muistan, miten peli vei mukanaan. Sen jälkeen olen muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta nähnyt kaikki PuPen miesten kotiottelut, Teemu muistelee.

Pelkkä otteluiden katsominen ja fanittaminen ei Teemulle kuitenkaan riittänyt. Hän otti yhteyttä viime syksynä pelaajauransa päättäneeseen Niko Asunmaahan ja kysyi mahdollisuutta päästä hoitamaan seuran Twitter-tiliä.

Nasun kautta ovet aukesivat ja kerralla levälleen. Toinen PuPen pelaajakonkari, niin ikään pelaajauransa viime kesään päättänyt Ismo Huotari houkutteli Teemun kuuluttamaan pariin Suomensarjan otteluun.

Kesällä 2015 Teemu teki kenttähaastatteluita. Seuraavina kesinä vastuu varsinaisena ottelukuuluttajana alkoi kasvaa. Ensi kesä on jo kolmas, jolloin Teemu on vastuussa niin naisten kuin miestenkin kotiotteluiden kuuluttamisesta.

Varmuutta esiintymiseen

Ensimmäisiä otteluitaan kuuluttajana Teemu kertoo jännittäneensä. Perusluonteeltaan hän sanoo olevansa melko ujo.

– Kuuluttaminen antoi varmuutta muuhunkin esiintymiseen. Siitä esimerkiksi oli jäätävästi hyötyä, kun jouduin opiskelijana pitämään esitelmiä, hän kehuu.

Nyt kuuluttaminen jo sujuu rutiinilla.

– Kun ei tarvitse niin paljon kiinnittää huomiota perusasioihin, voi antaa pelitilanteiden viedä ja eläytyä, Teemu selittää.

Vahva eläytyminen onkin Teemun tavaramerkki. Ratkaisutilanteissa miehen ääni kohoaa, niin kuin koko mieskin, joka kuuluttaa pelin kohokohdat seisaaltaan.

– Minulle PuPen pelien kuuluttaminen on sydämen asia. Innostumiseni on aitoa, koska seura merkitsee minulle paljon. Itse asiassa en oikein osaa kuvitella kuuluttavani muiden seurojen otteluita. En ainakaan juuri nyt.

Teemu on yksi niistä nuorista toimijoista, jotka ovat kehittäneet viime vuosina seuran tiedottamista kokonaan uudelle tasolle. Monella Superpesiksen seuroista olisi oppimista tavasta, jolla PuPe nykyisin toiminnastaan tiedottaa.

Viime kesänä Teemu yhdessä Miska Peltoniemen kanssa toimitti viikoittaista podcastia, jolla oli Suplassa satoja kuuntelijoita. Tätä työtä on tänä vuonna tarkoitus jatkaa.

Molemmat herrat kuuluvat myös Puijon Pesiksen hallitukseen.

Uraa rakentamassa

Toiminta Puijon Pesiksessä on Teemun mukaan antanut hänelle paljon. Tiivis seurayhteisö on tuonut ystäviä ja yhteisöllisyyttä, mikä antaa potkua muuhun elämään.

Pesäpallon kautta Teemu on löytänyt avovaimonsa Aurora Mäkisen, joka ensi kesäksi siirtyi Puijottarista Siilinjärven Pesiksen superpesisjoukkueeseen.

– Ensi kesänä tulee varmasti käytyä myös Mantulla otteluita katsomassa, Teemu nauraa.

Vuonna 2019 Teemu valmistui tradenomiksi. Viime vuoden lopulla hän aloitti myyntineuvottelijana OP-ryhmän kiinteistövälityksessä. Samalla alalla ovat toimineet hänen äitinsä ja ukkinsa.

Teemu aloitti viime vuoden lopulla myyntineuvottelijana OP-ryhmän kiinteistövälityksessä. Kuva: Aurora Mäkinen

Kiinnostaako seuratoiminta? Tule mukaan! https://puijonpesis.fi/seura/tule-mukaan/

Teksti: Mauri Liukkonen
Otsikkokuva: Harri Mäenpää, Studio Korento

Scroll to Top