Nuorella Väinö Väänäsellä riittää syksyn otteluissa tavoitteita

Puijon Pesiksen miesten ykköspesisjoukkueessa huikean läpimurron pesäpalloyleisön tietoisuuteen tehneellä Väinö Väänäsellä, 18, riittää syksyn peleihin virtaa ja tavoitteita. Tärkein tavoite on selvä: Puijon Pesis aikoo voittaa Ykköspesiksen ja nousta ensi kesäksi Superpesikseen.

Tärkeimmän tavoitteen ensimmäinen kynnys on jo ylitetty. Puijo on sarjassa kolmantena ja sijoitus neljän parhaan joukkoon on varmaa. Lopullinen sijoitus ja tuleva välierävastustaja selviää viimeistään sunnuntaina, jolloin pelataan runkosarjan viimeiset ottelut.

Puijon Pesis pelaa runkosarjan viimeisen kotiottelunsa keskiviikkona 19.8. Vastustaja on Kannuksen Ura, jonka Puijo sunnuntaina kukisti vieraskentällä värikkään ottelun jälkeen. Ottelu keskiviikkona alkaa Puijon pesäpallostadionilla kello 17.30.

Viimeisen runkosarjan ottelunsa Puijo pelaa perjantaina Haminassa. Mahdollista on, että Haminan Puijo kohtaa myös välieräsarjassa.

Puijon Pesis on sarjassa tällä hetkellä kolmantena 23 pisteellä. Alajärvi on neljäntenä pisteen perässä, mutta yhden ottelun vähemmän pelanneena. Viidentenä oleva Alavus voisi teoriassa nousta tasapisteisiin Puijon kanssa, mutta Alavus pysyisi siitä huolimatta Puijon takana, koska voitettujen otteluiden määrässä se ei voi Puijoa ohittaa.

Väinö Väänäsellä on kahdessa runkosarjan viimeisessä ottelussa myös henkilökohtaista panosta. Monen yllätykseksi Väänänen johtaa sarjan kärkilyöntitilastoa. Kasassa on 14 ottelusta 85 kärkilyöntiä eli melko lailla tasan kuusi kärkilyöntiä ottelua kohden.

Ykköspaikalta Väänäsen voi todennäköisesti suistaa vain Haminan Henri Heikkilä, joka vaanii kahden kärkilyönnin päässä. Heikkilän kärkilyöntiprosentti (81,73) on Väänästä (72,64) parempi. Väänäsellä on toisaalta Heikkilää enemmän vaikean ykköstilanteen onnistuneita purkuja (50-38).

Väänäselle itselleen mainio vaihtolyöntipeli ei ole ollut yllätys.

– Kyllä minä omat taitoni tiedän. Tälle kaudelle hain tasaisuutta ja siinä olen onnistunut hyvin, hän sanoo.

Tavoitteellisen urheilijan seuraava kehityskohde on jo selvillä.

– Ulkopelissä on vielä paljon tekemistä, hän tuumii.

Väänänen on Joensuun Mailan sopimuspelaaja. Puijon Pesiksen ykköspesisjoukkueeseen hänet toi talvella solmittu yhteistyösopimus. Kotoisin Väänänen on Vantaalta. Joensuuhun ja sikäläiseen urheilulukioon hänet toi halu kehittyä pesäpalloilijana.

Tätä haastattelua tehdään maanantaina puoliltapäivin. Väänänen istuu bussissa matkalla kohti Kouvolaa. Edessä on illalla poikien superpesiksen puolivälieräottelu Kouvola-Joensuu. Samassa bussissa ovat myös Erkka Gröhn, Kasperi Hämäläinen, Ilari Penttinen ja Seeti Surakka, jotka kaikki tällä kaudella ovat pelanneet Puijon joukkueessa Ykköspesistä.

Ensimmäinen puolivälieräottelu pelattiin torstaina. Perjantaina ja sunnuntaina Väänänen, Gröhn, Penttinen ja Surakka pelasivat Ykköspesistä. Eikö pelitahti väsytä.

– Välillä vähän väsyttää, mutta nyt tuntuu ihan hyvältä, Väänänen sanoo.

Väänäsen mielestä ei ole suurta väliä sillä, tuleeko välierissä vastaan Oulu vai Hamina.

– Jos haluaa voittaa koko sarjan, on voitettava mikä tahansa joukkue. On täysin mahdollista, että Puijo onnistuu ja nousee Superpesikseen. Nyt tarvitaan savolaisyleisön tukea, Väänänen sanoo.

Miesten ykköspesiksen runkosarjan ottelu Puijon Pesis – Kannuksen Ura pelataan keskiviikkona 19.8 kello 17.30 Puijon pesäpallostadionilla. Otteluisäntä on Mestar.

Teksti: Mauri Liukkonen
Kuva: Saimi Airaksinen

Scroll to Top