Saimi tallentaa Puijon Pesiksen historiaa valokuviin

On arvioitu, että maailmassa otetaan joka vuosi lähes 1,5 triljoonaa valokuvaa. Lukua on lähes mahdoton käsittää. Melkein yhtä vaikea on ymmärtää, että yhdestä pesäpallo-ottelusta voi ottaa jopa yli tuhat valokuvaa. Siihen kuitenkin yltää Puijon Pesiksen mediatiimiin kahden kesän ajan kuulunut Saimi Airaksinen, 19.

Vaikka Saimin kameran suljin räpsähtää yhden ottelun aikana jopa tuhat kertaa, eivät kaikki otetut kuvat säily jälkipolville. Saimi arkistoi vain onnistuneimmat otokset. Niitäkin kertyy yhdestä ottelusta keskimäärin noin 200.

– Viime kesänä olin kuvaamassa 42 ottelussa. Jokainen voi harrastaa kertolaskua, jos haluaa tietää miten monta kuvaa on tallessa, Saimi nauraa.

No, harrastetaan kertolaskua. Nopea päässälasku tuottaa luvun 8400. Suunnilleen sen verran kesällä 2019 otettuja pesäpallokuvia löytyy nuoren naisen arkistosta. Jos kesän 2018 kuvia on tallessa saman verran, on Saimin arkistossa yli 15 000 pesäpallokuvaa.

Uskaltaisikohan väittää, että yhdestäkään toisesta pesäpallojoukkueesta ei ole otettu kahden kauden aikana yhtä monta valokuvaa kuin Puijon Pesiksestä? Legendaarinen Niilo Hirvonen oli vuoden 2018 syksyyn mennessä ottanut noin 90 000 kuvaa Kiteen Pallosta, mutta aikaa siihen oli mennyt kuitenkin 17 vuotta.

Puijon Pesistä seuran nettisivujen tai sosiaalisen median kanavien kautta seuranneet voivat todistaa, että kuvien suuri määrä ei ole heikentänyt laatua. Saimin ottamat kuvasarjat ovat otteluiden jälkeen keränneet runsaasti katsojia. On kiitelty ja ihasteltu.

Millainen sitten on nainen kuvien takana.

Alkujaan kuopiolainen Saimi on asunut suurimman osan elämästään Siilinjärvellä. Useimmat siilinjärveläiset ovat jossakin vaiheessa elämässään olleet tekemisissä pesäpallon kanssa. Niin myös Saimi, joka 9-vuotiaana pelasi pesäpalloa SiiPen juniorijoukkueessa.

Kahden kesän jälkeen pesäpallo kuitenkin unohtui. Uusi harrastus löytyi valokuvauksesta. Eikä pelkästään harrastus: Saimi on opiskellut valokuvaajaksi Ingmanedussa Toivalassa.

Valokuvaaminen ja pesäpallo yhdistyivät keväällä 2018, kun Saimin hyvä ystävä Meri Hyvärinen kuuli, että Puijon Pesis oli rakentamassa uutta mediatiimiä. Meri houkutteli Saimin mukaan PuPen toimintaan. PuPe sai vahvaa naisenergiaa ja –osaamista: Saimi kuvasi, Meri suunnitteli ja toteutti julkaisujen grafiikan.

Saimi oli tuolloin vasta 17-vuotias. Ennen kauden alkua hän kuitenkin ehti tulla täysi-ikäiseksi.

Kahden työteliään kesän jälkeen Saimi on tyytyväinen siihen, että lähti mukaan. Toimiminen Puijon Pesiksessä on antanut paljon uusia ystäviä ja yhteisöllisyyttä. Saimi kiittelee sitä, että mediatiimin jäsenet ovat päässeet läheltä seuraamaan lähes kaikkea seuran toimintaa.

– Hyvää on ollut myös se, että aivan kaikkiin otteluihin ei ole tarvinnut mennä, Saimi sanoo.

Ei häntä otteluihin kuitenkaan ole houkutella tarvinnut. Kotiotteluiden lisäksi Saimi on matkustanut miesten ykköspesisjoukkueen mukana ympäri maata. Se on auttanut ymmärtämään pesäpalloilijoiden arkea. Suuri osa pelaajista on kesäisin normaalisti töissä. Pitkät ja usein myöhään yöhön kestävät bussimatkat rasittavat, mutta siitä huolimatta on aamulla herättävä töihin.

– Bussimatkoilla on myös huomannut, miten erilaisista persoonista joukkue koostuu. Ehkä se näkyy myös valokuvissa, Saimi pohdiskelee.

Hän kertoo yllättyneensä siitä, miten nopeaa pesäpallo jo ykköspesistasolla on, Saimin mukaan jopa nopeampaa kuin jääkiekko. Tilanteet vaihtuvat jatkuvasti ja joka puolella kenttää tapahtuu. Se tuo valokuvaajalle haasteita, mutta myös opettaa. Silmät on pidettävä auki, hoksottimet valppaina.

– Urheilun kuvaaminen antaa paljon, koska suoritusten nopeuteen yhdistyy paljon tunteita, Saimi sanoo.

Kuvaamisen kannalta ongelmia tuo myös nopeasti vaihtuva valo. Aurinko paistaa ja on pilvessä. Jokainen pesäpallokenttäkin on erilainen. Milloin aurinko paistaa kotipesän takaa päin ulkopelaajia, milloin kohti lukkaria. Vaihtuvat olosuhteet ovat valokuvaajalle haaste, mutta auttavat myös oppimaan.

Parhaillaan Saimi opiskelee Turun ammatti-instituutissa matka-asiantuntijaksi. Jos koronaviruspandemia kesäksi hellittää otteensa, on mahdollista, että hän viettää kesän harjoittelemassa Yhdysvalloissa. Jos matka Atlantin toiselle puolelle ei onnistu, Saimi saatetaan taas nähdä kameran kanssa Puijon Pesiksen peleissä.

Teksti: Mauri Liukkonen

Kuvat: Ella Taponen

Haastattelu on ensimmäinen osa juttusarjasta, jossa esitellään Puijon Pesiksen seuratoimijoita.

Kiinnostaako seuratoiminta Puijon Pesiksessä? Tule mukaan! Lisätietoja: https://puijonpesis.fi/seura/tule-mukaan/

Scroll to Top