Ainakin yksi Vainikainen tarvitaan jokaiseen otteluun

Innostus pesäpalloon on mitä ilmeisimmin sukuvika. Kaikki lajia harrastavat tietävät esimerkiksi Imatran Kytösalmet, Vimpelin Lakaniemet, Hyvinkään Ranta-Torikat, Seinäjoen Tyynelät ja Kiteen Varoset. Pesäpallosukuja on myös Pohjois-Savossa: Kiisket, Litmaset, Miettiset ja Niinikosket.

Sitten ovat nämä Vainikaiset.

Vanhan lamperilaisen sanonnan mukaan jokaisessa pesäpallo-ottelussa pitää olla vähintään yksi Vainikainen. Monissa otteluissa Vainikaisia on useampia, joko pelaamassa tai jossakin muussa roolissa.

Kuopiota ja pesäpalloa vähemmän tunteville on hyvä kertoa, että Lamperila on yksi niistä kylistä, joiden ansiosta pesäpalloa Savon pääkaupungissa on pelattu ja edelleen pelataan, joskus tosin niin sanotuilla Lamperilan säännöillä.

Puijon Pesiksen järjestyksenvalvonnan organisoinnista vuosikausia vastannut Timo Vainikainen myöntää, että kun sukua on koolla, puhe yleensä kääntyy pesäpalloon. Se ei ole ihme. Timon tyttäret Senni ja Viivi ovat mukana pesäpallotoiminnassa. Kuten tiedetään, tytöt vetävät perhepiiriin myös mailapoikatarjokkaita.

Timon veli Jouni on myös Puijon Pesiksen kantavia voimia. Tehtävät ovat vaihdelleet, mies on pysynyt samana. Jounin pojat Samu ja Simo pelasivat pitkään Puijon Pesiksessä. Nyt Samu on SiiPen superpesisjoukkueen kapteeni ja Simo metsästää ensi kesänä mitalia Joensuun Mailan paidassa.

Haastattelen Timoa puhelimessa maaliskuisena maanantaina. Vaikka päivä ei ole vielä pitkällä, on Timo jo ehtinyt tavata veljenpoikansa Simon.

– Kyllä yhteyksiä eri joukkueiden pelaajiin on sen verran, että monet asiat tietää jo ennen kuin lehdet niistä kirjoittavat, Timo nauraa.

Siinä pieni vihje savolaisille urheilutoimittajille.

Timo syntyi Kuopiossa lähes 58 vuotta sitten. Perhe asui tuolloin Kuopion keskustassa Snellmaninkadulla. Lamperilasta tuli kuitenkin Timon kasvuympäristö ja siellä hän asuu nytkin. Työpaikkana on jo kolme vuosikymmentä ollut Lankarakenne Oy, jonka myyntitoiminnasta Timo vastaa.

Pesäpallon seuratoiminnan hän aloitti 16-vuotiaana Kelta-Mustissa. Omat pelit jäivät maakuntasarjaan, mutta muu toiminta imaisi miehen mukaansa. Hän on valmentanut ja johtanut niin Puijon Pesiksen kuin Siilinjärven Pesiksenkin tyttöjoukkueita.

Timon valmennuksessa otti uransa ensimmäiset askeleet muun muassa Jyväskylän Kirittärissä kaksi Suomen mestaruutta voittanut Puijon Pesiksen kasvatti Laura Toikkanen.

Vieläkö tekisi mieli valmennushommiin?

– Olen minä joskus miettinyt millaista olisi valmentaa ja johtaa aivan nuorten poikien peliä, Timo myöntää.

Pesäpallossa miestä kiinnostaa pelin nopeus ja monipuolisuus. Tietenkin myös äly, voisiko sanoa savolainen kierous positiivisessa mielessä. Siinä missä pohjanmaalainen pesäpalloilija runttaa voimalla, turvautuu savolainen usein älyynsä.

– Kyllä huono pesäpallo-ottelu melko hyvän jalkapallo-ottelun voittaa, Timo sanoo.

Talvella pesäpalloa pelataan vähemmän ja silloin Timo seuraa jääkiekkoa. Kiinnostavia ovat myös Suomen koripallojoukkueen pelit.

Puijon Pesiksen organisaatiossa Timo on ollut melkoinen yleismies varsinkin ottelutapahtumien järjestelyissä. Myyntityökään ei ole ollut vierasta. Monta vuotta hän on vastannut järjestyksenvalvojien rekrytoinnista ja järjestyksenvalvonnan organisoimisesta.

Järjestyksenvalvonta on toimintaa, jota nykyisin säännellään. Suomen pesäpalloliiton kilpailumääräyksissä todetaan, että ”otteluissa on oltava riittävä määrä järjestyksenvalvojan kelpoisuuden omaavia henkilöitä”. Kelpoisuuteen vaaditaan 40 tuntia kestävä peruskurssi. Lisäksi taitoja on kerrattava kahdeksan tuntia viiden vuoden välein.

Uusille järjestyksenvalvojille olisi Timon mukaan seuran toiminnassa tilaa.

– Mukava harrastus tämä on. Saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Yhdessä tekemisestä tulee hyvä mieli, hän kehuu.

Niin kuin kaikki muutkin pesäpalloa seuraavat, Timo odottaa jännityksellä, milloin pelit aloitetaan. Sarjaohjelmia on koronaviruksen vuoksi jouduttu rukkaamaan uuteen uskoon ja peli alkavat aikaisintaan kesäkuussa.

Puijon Pesiksessä alkava kausi on historiallinen, sillä naisten edustusjoukkue nousi Ykköspesikseen. Miehet taas ovat saaneet jalkeille joukkueen, joka on ehdottomasti yksi Ykköspesiksen ennakkosuosikeista.

Timo toivottaa tervetulleiksi pesäpallokatsomoon niin vanhat kuin uudetkin katsojat, kunhan pakkasista ja pandemiasta selvitään.

Teksti: Mauri Liukkonen
Kuva: Ismo Huotari 

Juttu on toinen osa sarjasta, jossa esitellään Puijon Pesiksen seuratoimijoita. Seuran mediatiimiin kuuluvasta valokuvaajasta Saimi Airaksisesta kertovat juttu julkaistiin 25.3.

Kiinnostaako seuratoiminta Puijon Pesiksessä? Tule mukaan! Lisätietoja: https://puijonpesis.fi/seura/tule-mukaan/

Scroll to Top