Kausiennakko: Puijon ykköspesisjoukkue tavoittelee paikkaa sarjan jatkopeleihin

Puijon Pesiksen ykköspesisjoukkueella on selkeä tavoite alkavalle kaudelle: on sijoituttava runkosarjassa viiden parhaan joukkoon. Se takaisi pääsyn jatkopeleihin ja mahdollistaisi paikan superpesiskarsintaan.

– Paikka viiden sakissa on minimitavoite ja täysin realistinen. Kaikki siitä eteenpäin on plussaa, sanoo pienen tauon jälkeen Puijon edustusjoukkueen peräsimeen palannut kokenut pelinjohtaja Jaska Huttunen.

Sarjajärjestelmä Ykköspesiksessä on tuttu edellisiltä kausilta. Runkosarjan voittaja nousee suoraan Superpesikseen ja sijoille 2-5 sijoittuneet joukkueet pelaavat pareittain jatkopelit. Parien voittajat pääsevät karsimaan paikasta ylimmälle sarjatasolle Superpesiksen kahden heikoimman joukkueen kanssa.

Viime vuonna Puijo joutui pettymään. Joukkue oli runkosarjan kuudes ja jatkopelit jäivät haaveeksi.

Huttunen veikkaa runkosarjan voittajaksi ja suoraksi nousijaksi Kempeleen Kiriä, joka viime syksynä putosi sarjaporrasta alemmaksi. Joukkueen runko on säilynyt pääosin entisellään. Kun mukaan on saatu vielä pari täsmävahvistusta, joukkue on yksi Ykköspesiksen itsestään selvä ennakkosuosikki.

Vahvoja joukkueita ovat myös Puijon paikallisvastustaja Siilinjärven Pesis ja Manse PP Tampereelta. SiiPe nappasi Puijon viime kauden joukkueesta kaksi syömähammasta. Naapuriseurassa pelaavat nyt yksi Ykköspesiksen parhaista etukenttäpelaajista eli Simo Vainikainen sekä vaihtajana ja linjapelaajana kunnostautunut Ville Pietinen.

Kolmas Siilinjärvelle lähtijä oli vielä juniori-ikäinen Juho Keinänen, joka on yksi koko maan lupaavimmista nuorista pelaajista.

Puijo ei jäänyt haikailemaan, vaan oli sekin aktiivinen pelaajamarkkinoilla. Jyväskylän Lohessa viime kaudella 128 kärkilyöntiä taituroinut Teemu Huhtakangas vaihtaa alkavalla kaudella eteenpäin Puijon kärkeä. Kokonaan uusi mies Puijon riveissä on myös toinen Teemu eli Nivala, joka viime kaudella löi Ylivieskan Kuulalle 41 juoksua.

– Nivala löi viime kesänä kovaa, mutta tänä kesänä hän lyö vielä kovempaa. Miehen fysiikka on kehittynyt todella paljon, Huttunen ihastelee.

Mielenkiintoinen tuttavuus on myös pohjoisen poika Aapo Ahonen, jonka kumuroiden kanssa vastustajan ulkopelaajat saavat olla varuillaan.

Paluumuuttaja Puijolle on lyöjäjokeri Tommi Nissinen, joka piti yhden välikauden pelaamisesta. Pallo on ennen kauden alkua pelatuissa harjoitusotteluissa sattunut mailaan yhtä hyvin kuin ennenkin.

Viime kaudella Pöytyällä pelannut Puijon oma kasvatti Waltteri Hämäläinen saa polttolinjassa ison roolin Puijon ulkopelissä. Isossa roolissa ulkopelissä on luonnollisesti myös lukkari Lassi Vuorela, jonka viime kausi loukkaantumisen vuoksi oli rikkinäinen.

Joissakin peleissä lukkarina saatetaan nähdä myös viime kauden vakiolukkari Joona Sikiö. Imatran superpesisjoukkueessa pelaavalla Sikiöllä on kaksoisedustussopimus Puijon kanssa.

– Lassi on kuitenkin joukkueen ykköslukkari, Huttunen vahvistaa.

Viime kauden runkopelaajista Antti Rinnevuori, Ismo Huotari, Altti-Jussi Ronkainen, Niko Asunmaa ja Roope Koskelainen kantavat edelleen Puijon pelipaitaa.

Nuoret lupaukset Veikka Keinänen, Nestori Moisio ja Valtteri Pirinen ovat myös jo tuttuja pelaajia kotiyleisölle jo viime kaudelta. Timo Kääriäinen, Kalle Miettinen ja Miro Kähkönen täydentävät nuoriso-osastoa.

Huttunen luonnehtii Puijon joukkuetta mielenkiintoiseksi. Hänen mukaansa joukkue on erilainen kuin yksikään hänen aikaisemmin johtamansa joukkue, koska mahdollisuuksia erityisesti sisäpelissä on todella runsaasti.

– Meillä on oikeastaan yksi pitkä kärki lyöntijärjestyksessä jonnekin seiskaan saakka. Kaikki pystyvät etenemään ja vaihtamaan. Kun joukkueessa on myös paljon kotiutusvoimaa, eiköhän tarvittavat juoksut saada aikaan. Huttunen analysoi.

Ulkopelissä tavoite luonnollisesti on, että juoksuja ei vastustajalle anneta räpylästä. Huttunen lupaa liikkuvaa ulkopeliä, jonka avulla kyetään haastamaan vastustajan etenemiset.

Miesten Ykköspesiksessä pelaa alkavalla kaudella vain 11 joukkuetta, koska perinteikäs Jyväskylän Kiri luopui sarjapaikastaan eikä sen tilalle nostettu toista joukkuetta. Keski-Suomen pesäpalloperinteitä kantaa miesten sarjoissa nyt Lievestuoreen Kisa, joka kuuluu samaan paikallispelilohkoon Puijon ja SiiPen kanssa. Puijo, SiiPe ja Lievestuore kohtaavat toisensa runkosarjassa kolme kertaa.

Ykköspesiksessä nähdään myös maineikkaan Sotkamon Jymyn kakkosjoukkue, jolla ei kuitenkaan ole osallistumisoikeutta sarjan jatkopeleihin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos Jymy sijoittuu runkosarjassa viiden parhaan joukkoon, se joutuu kuitenkin lopettamaan pelinsä siihen ja tilaisuuden saa runkosarjan kuudenneksi sijoittunut joukkue.

Teksti: Mauri Liukkonen

Ykköspesiskauden avausottelu Puijon Pesis – Lievestuoreen Kisa pelataan lauantaina 12.5. klo 16.00 Puijon pesäpallostadionilla.

Harjoitusottelu Puijon Pesis – Siilinjärven Pesis tiistaina 8.5. klo 18.00 Puijon pesäpallostadionilla.

Scroll to Top