Puheenjohtajan kynästä

Hyvät pupelaiset!

Uutena seuran puheenjohtajana ja uuden vuoden kunniaksi ajattelin aloittaa uuden tavan; Puheenjohtajan kynästä –palstan, jossa voin kirjoitella vapaammin ja tuoda tietoonne seuran ajankohtaisia kuulumisia sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Blogityyppinen palsta antaa mahdollisuuden tiedotteita epämuodollisempaan viestintään kertoa esimerkiksi omista ja hallituksen aatoksista ja fiiliksistä. Tavoitteenani on lisätä avointa ja molemminpuolista vuorovaikutusta eri seuratoimijoiden, kannattajien ja Puijon Pesiksen asioista kiinnostuneiden välillä. Tämä on palstan ensimmäinen kirjoitus ja jatkossa lisää on luvassa säännöllisen epäsäännöllisesti.

Aloitan avaamalla niitä ajatuksiani ja periaatteitani joilla lähden Puijon Pesistä johtamaan sekä kertomalla uuden hallituksen ensiaskeleista ja työskentelystä.

Puheenjohtaja-taivaltani on nyt takana reilu kuukausi. Koen isona luottamuksen osoituksena ja kunniana, että tällaiseen pestiin on pyydetty. Se tuo myös ison vastuun. Olen tehtävästä todella innostunut ja motivoitunut, tuohan se aivan uudenlaista tekemistä ja haastetta aiempiin toimiini nähden.

Myönnän auliisti, että tulen pesisseuran puheenjohtajaksi ns. boksin ulkopuolelta. Vaikka taustaa lajissa on junnupelaajana, ohjaajana ja tuomarina, on pitkään kosketus lajiin ollut lähinnä katsomossa pelien seuraamisen muodossa enkä ole ollut seuratoiminnassa mukana.

Jokaisella meistä on omat vahvuudet ja heikkoudet. Edellisen asian yritän kääntää vahvuudeksi katsomalla toimintaa tuoreilla silmillä ja tuomalla uusia toimintatapoja seuraan. Vahvuudekseni näen kokemuksen monenlaisesta johtokunta- ja hallitustyöskentelystä sekä järjestötoiminnasta. Tälläkin hetkellä harjoitan tätä osaamista yli 10 erilaisessa luottamustehtävässä, joista viidessä puheenjohtajan ominaisuudessa (tämä on tosin myös haaste ajankäytön kannalta). Heikkoudekseni voi laskea esimerkiksi edelliseen pitkäaikaiseen puheenjohtajaan nähden ohuemman lajitietämyksen.

Edelliseen pohjautuen, ajatukseni seurajohtamisesta lähtee vahvasta tiimityöskentelystä, jossa kaikki osallistuvat omaa osaamistaan ja aikaansa jakaen. Täydennämme toinen toisiamme omilla vahvuuksillamme. Vastuuta jakaen kunkin pala kakusta pysyy kohtuullisena ja tekeminen mielekkäänä. Mielekkyyttä lisää kun pääsee käyttämään omaa osaamistaan ja kehittymään, itsenäisen vapauden ja vastuun periaattein, saaden työstään kiitosta ja arvostusta. Yhdessä tekemällä olemme vahvempia kuin kukin yksilönä.

Vastuun jakamiseen pakottaa myös ajankäytön rajoitteet. Kun esimerkiksi itsellä on tämän tehtävän lisäksi hoidettavana tukku muita luottamustehtäviä, palkkatyö, opintoja sivussa ja välillä tarvitsee myös omaa vapaa-aikaa sekä henkilökohtaista elämää, on selvää, että ei voi toimia jokapaikanhöylänä. Näin on meistä jokaisella. Työn jakaminen on aina haaste seuroissa ja järjestöissä. PuPessakin vastuu on ollut liian harvojen harteilla. Tämä on ongelma jatkuvuuden ja riskienhallinnan kannalta, varsinkin kun palkattua työvoimaa ei ole.

Edellinen teema on yksi päätavoitteitani Puijon Pesiksen seuraorganisaation kehittämisessä kohti ammattimaisempaa ja kestävämpää toimintaa. Seuraorganisaation ja pohjien vahvistaminen on edellytys sille, että voimme edistyä myös pelillisellä ja kilpailullisella puolella sekä tarjota liikkumisen ja harrastamisen mahdollisuuksia pesiksen parissa yhä useammalle.

 

Työ on aloitettu. Uuden hallituksen ensimmäinen kokous oli joulukuun puolivälin kieppeillä. Paitsi että nautimme hyvästä ruoasta, juomasta ja seurasta toisiimme tutustuen, työskentelimme tuolloin useamman tunnin ajan keskittyen juoksevien asioiden lisäksi seuratoiminnan organisointiin. Muodostimme viisi tiimiä, joiden nimet ja muodot hakevat vielä täsmentymistä, kukin omalla tiiminvetäjällään. Lisäksi on liuta muita pienempiä vastuualueita, joilla on oma vastuuhenkilö tai –pari. Jatkossa tavoitteenani on, että jokaisella hallituksen jäsenellä on vedettävänään jokin tiimi tai vastuualue ja tämä henkilö vastaa alueensa asioiden valmistelusta ja esittelystä hallituksessa. Vastuuta ja työtä jaetaan.

Periaatteena on, että kukin tiimi vastaa omasta vastuualueestaan mahdollisimman itsenäisesti sekä oma-aloitteisesti. Tiimi saa määritellä itse toimintatapansa ja vahvistaa joukkojaan parhaaksi näkemällään tavalla. Normaaleiden töiden ja asioiden hoidon lisäksi huomiota tulisi kiinnittää erityisesti toiminnan kehittämiseen.

Mitä nämä tiimit sitten ovat (tässä vaiheessa)? Myynti- ja markkinointitiimi vastaa sponsoreista ja yhteistyökumppanuuksista. Varainhankintatiimi vastaa muusta rahoituksen keräämisestä esimerkiksi talkoiden sekä seuratuotteiden ja varainhankintatuotteiden myynnillä. Tapahtumatiimi vastaa ottelutapahtumien, turnauksien ja muiden tapahtumien järjestelyistä sekä kehittämisestä, sisältäen monia eri osa-alueita. Viestintätiimi vastaa nettisivuista, somesta ja tiedottamisesta. Joukkuetiimi vastaa joukkueen rakentamisesta, pelaajascouttauksesta ja valmennuksen kehittämisestä. Lisäksi omia vastuualueita ovat mm. talous- ja jäsenasiat, tuomaritoiminta, hankinnat, vuorokalenterin organisointi sekä seurayhteistyö ja yhteiskuntasuhteet.

Tiimit tarjoavat myös mahdollisuuden osallistua seuratoimintaan itseään kiinnostavalla rajatulla osa-alueella omien mahdollisuuksien puitteissa. Lisäksi tarvitsemme tietysti ison joukon vapaaehtoisia ja talkoolaisia erilaisiin käytännön tehtäviin. Jokaisen panosta tarvitaan ja jokainen tekijä on tärkeä. Heräsikö sinun kiinnostuksesi seuratoimintaan? Jos haluat kysyä lisää tai lähteä mukaan, ota yhteyttä! Nyt on hieno tilaisuus olla osallisena Puijon Pesiksen ja Kuopion alueen pesäpalloilun kehittämisessä.

Hallituksen ja tiimien työskentely jatkuu tammikuussa. Edessä on mm. strategian työstämistä. Järjestämme myös myöhemmin keväällä Puijon Pesiksen seurapäivän, joka on avoin kaikille seuratoimijoille, jotka haluavat osallistua toiminnan kehittämiseen. Sitä ennen, toivottavasti jo pian alkuvuodesta, saatte kuulla tärkeitä uutisia Puijon Pesiksen ja seuratoiminnan rakenteiden kannalta, jos kaikki menee suunnitellusti ja tehtyjen ponnistelujen mukaisesti.

Siinäpä kuulumiset tällä erää! Lämmin kiitos teille jokaiselle jotka olitte mukana Puijon Pesiksen toiminnassa ja edistämässä sitä vuonna 2015. Onnea ja iloa uuteen vuoteen 2016!

Aleksi Eskelinen

Scroll to Top