Puijon Pesiksen miehet Ykköspesis-kauteen Superpesis mielissään

Historiallinen pesäpallon 100-vuotisjuhla käynnistyy Ykköspesiksen osalta tulevana viikonloppuna, kun miesten sarjakausi polkaistaan käyntiin lauantaina 14. toukokuuta. Panokset Ykköspesis-kaudelle ovat juhlavuoden mukaiset, sillä sarjan mestarille on tiedossa Superpesis-paikka kaudelle 2023.

Panokset on ladattu siis korkealle ja tästä syystä myös kärkiseurat ovat tehneet suuria satsauksia tulevaa kesää varten. Ennakko-oletusten mukaan Ykköspesis-kauden 2022 mestaruustaistossa on kaksi kovaa; Oulun Lippo sekä Puijon Pesis.

Oulun Lippo on päässyt Superpesiksen kynnykselle jo kahtena vuotena peräkkäin, mutta ovi pääsarjaan on lyöty kiinni oululaisten nenän edestä molempina kertoina ratkaisevien viidensien pelien ratkaisuhetkillä. Näin ollen nälkää Oulussa näiden pettymysten täyteisten syksyjen jälkeen riittää.

Joukkueen runko säilyi kasassa melko hyvin, rosterista poistuessa Markus Hallasuo, Tapani Piri, Kasperi Salmela sekä Aki Toikka. Joukkuetta vahvistettiin kuitenkin kenties sarjan tämän kauden parhaimmalla pelaajalla, kun kokenut lyöjätykki Marko Pelkonen siirtyi vahvistamaan Lipon joukkuetta. Pelkosta voidaan pitää kiistatta sarjan parhaana lyöjäjokerina.

Kovasti vahvistunut on kuitenkin myös joukkue Kuopiossa. Puijon Pesis hankki joukkueeseensa peräti seitsemän uutta pelaajaa, joista Miro Kähkönen sekä Veeti Venäläinen ovat entuudestaan tuttuja nimiä Puijon paidasta: Kähkönen Suomensarja- ja Ykköspesis-joukkueista vuosilta 2015-20 ja Venäläinen PuPen C-junioreista kesältä 2020.

Puijon Pesiksen pelinjohtaja Altti-Jussi Ronkainen kehottaa Ykköspesiksen katsojia seuraamaan erityisesti Kähköstä tarkasti tulevana kesänä. ”Kähkösellä on hyvä harjoittelujakso alla ja hän lyö palloa kovasti”, Ronkainen toteaa 23-vuotiaasta Siilinjärven Pesiksen kasvatista.

Täysin uusina miehinä Puijon Pesiksen joukkueeseen liittyivät Markus Lehtiniemi, Eemeli Paldanius, Heikki Rantanen, Joonas Riikilä sekä Mikko Lukkari. Vähänkyrön Viestin kasvatti Lehtiniemi tuo joukkueeseen vahvaa ja monipuolista sisäpeliosaamista. Paldanius puolestaan on erinomainen ja nopeajalkainen pelaaja joukkueen ykköskärkeen.

Viimekesäisen Jyväskylän Lohen tuhkimotarinan kapellimestari Heikki Rantanen täydentää Puijon Pesiksen lukkarikaksikon yhdessä Seeti Surakan kanssa ja Joonas Riikilän monikäyttöisyys pelikentällä on iso vahvuus pelaavaa rosteria muodostettaessa.

Mikko Lukkari sen sijaan on lyöjäpuolen tykkinä yksi pesäpallokesän mielenkiintoisimmista nimistä. Viime kesänä Sotkamon Jymyn Suomensarja-joukkueessa 18 otteluun 3+60=63 lyötyä juoksua tällännyt Lukkari on esittänyt myös harjoitusotteluissa kovia otteita Puijon paidassa.

Lisäksi joukkueen viime kauden miehistöstä Niko Tuikan kaksoisedustus Sotkamosta Kuopioon jatkuu myös tänä kesänä. Ennalta vahvasta Puijon Pesiksen joukkueen rungosta pelaajanostoina mainittakoon Valtteri Pirisen kova heittokäsi Puijon takakentältä, Waltteri Hämäläinen, joka on toiminut kuopiolaisten avainpelaajina jo useamman vuoden ajan sekä Nestori Moisio, jonka erityisesti ulkopelaaminen on sarjan supertähtiluokkaa.

Todennäköistä Oulun Lipon ja Puijon Pesiksen muodostamaa kärkeä haastavat Jyväskylän Lohi, Haminan Palloilijat sekä Kouvolan Pallonlyöjien kakkosjoukkue. Näistä kaksi ensimmäistä ovat vahvimmat kandidaatit tarraamaan kiinni välieräpaikkoihin ja neljän joukkoon.

Kouvolalaisilla osallistumisoikeutta ylempiin pudotuspeleihin ei ole, seuran edustusjoukkueen pelatessa Superpesiksessä. Mikäli KPL sijoittuu runkosarjassa neljän parhaan joukkoon, pudotuspelipaikat jaetaan Ykköspesiksen viiden parhaan kesken niin, että Kouvola jätetään huomioimatta välieräpareja muodostettaessa.

Sarjan keskikasti on tänä kesänä kenties ennennäkemättömän tasainen ja sen joukkueista käytännössä kuka tahansa voi yllättää. Samaa mieltä aiheesta on myös Puijon Pesiksen peliä johtava Ronkainen, jonka mukaan sarjassa on odotettavissa selkeästi tasaisempaa peliä kuin viime vuonna. ”Keskikastin joukkueet ovat heränneet ja vahvistuneet, mikä itsessään tiukentaa taistelua pudotuspelipaikasta”, Ronkainen tuumii.

Ykköspesiksen keskikastiin voidaan nimetä iso nippu tasaisia joukkueita. Kannuksen Ura, Loimaan Palloilijat, Alajärven Ankkurit, Simon Kiri sekä Alavuden Peli-Veikot ovat jokainen joukkueita, jotka kykenevät venymään yksittäisinä iltoina erinomaisiin suorituksiin. Toistaiseksi Ikaalisten Tarmo ja Haapajärven Pesä-Kiilat tuntuvat kysymysmerkeiltä alkavaa Ykköspesis-kautta ajatellen, mutta lumipallon lähtiessä pyörimään oikeaan suuntaan, kovemmatkin jymy-yllätykset ovat mahdollisia.

Edessä on Ykköspesis-kausi, joka tuskin jättää ketään kylmäksi. Kärkijoukkueiden panostukset Superpesis-unelmaa varten ovat suuret ja syksyn tosipeleissä panokset viritetään äärimmilleen jokaisena iltana. Puijon tornin juurella päämäärä sekä reitti yhteistä tavoitetta kohden on selkeä.

Kysyttäessä kauden tavoitteita, pelinjohtaja Ronkaisen ajatukset ovat selkeät: ”Pelillisesti joukkueen tavoitteena on pelata parhaat pelinsä vasta syksyllä ja kehittää peliään koko ajan eteenpäin.”

”Tuloksellisesti ainoana joukkueen tavoitteena on nousu Superpesikseen”, Ronkainen päättää.

 

Lisää kausiennakointia löydät podcast-muodossa PuPe-Castista Suplasta.

Linkki jaksoon: https://www.supla.fi/audio/4086352

 

Teksti: Miska Peltoniemi

Kuva: Saimi Airaksinen

Scroll to Top