Puijon Pesis haluaa menestyä laajalla rintamalla

Puijon Pesiksessä on talven aikana tehty strategiatyötä, jonka tulokset tiivistyvät vielä ennen kesää. Kantavana teemana strategiatyössä on seuran kehittäminen laajalla rintamalla.

– Puijon Pesis haluaa olla laajasti menestyvä seura, tiivistää puheenjohtaja Aleksi Eskelinen.

Se tarkoittaa urheilullista menestymistä, mutta myös lajin harrastajien ja vapaaehtoistoimijoiden määrän kasvua, talouden vakauttamista ja toiminnan kehittymistä nykyistä ammattimaisemmaksi. Kaikki nämä osa-alueet kulkevat käsi kädessä.

– On nostettava volyymiä, mutta myös laatua.

Kaiken urheiluseuratoiminnan pohja rakentuu sille, että mukaan saadaan lisää lajin harrastajia. Puijon Pesiksessä suunta on hyvä. Siitä kertoo se, että viime kesänä seuran järjestämään pesiskoulutoimintaan osallistui yli 100 lasta. Pesispassien määrä lähes kaksinkertaistui vuodesta 2015.

Monelle saattaa olla yllättävä tieto, että Puijon Pesis pystyi houkuttelemaan pesiskouluihin enemmän lapsia kuin perinteisesti vahvaa juniorityötä tekevä naapuriseura Siilinjärven Pesis.

– Ensi kesänä tuskin kyetään kaksinkertaistamaan pesispassien määrää, mutta 20-30 prosentin kasvuun me uskomme, Eskelinen sanoo.

Yhdessä Siilinjärven Pesiksen kanssa Puijon Pesis järjestää kesällä 2020 valtakunnallisen pesäpalloilun nuorisoleirin. Leirille odotetaan lähes 100 joukkuetta, joka tarkoittaa noin 2000 nuorta pesäpalloilijaa. Kuopion seudun elinkeinoelämää leiri hyödyttää arviolta 400 000 euron potilla.

Jo nykyisellään Puijon pesäpallostadion on kesäaikaan kiivaassa käytössä. Harrastajamäärien kasvu luo paineita yhden hiekkatekonurmella päällystetyn harjoituskentän rakentamiseen Kuopioon. Yksi sopiva paikka olisi pesäpallostadionin ja talviurheilustadionin välissä.

Puijon Pesiksen lähivuosien tavoitteista ensimmäisenä Eskelinen listaa edustusjoukkueen urheilullisen menestymisen. Viime vuonna joukkue sijoittui Ykköspesiksessä neljänneksi, mutta ei edennyt välieristä superpesiskarsintoihin.

Ensi kaudella virallisen tavoitteena on sijoittuminen runkosarjassa kolmen parhaan joukkoon ja selviytyminen superpesiskarsintoihin. Mitään Eskelisellä ei luonnollisesti ole sitä vastaan, että Puijon Pesis voittaisi runkosarjan ja nousisi suoraan Superpesikseen.

– Jos joudumme karsintaan, pääsemme mittaamaan tasomme. Jos se riittää, nousemme Superiin. Jos ei riitä, yritämme nousua seuraavalla kaudella.

Urheilullinen menestys antaa lajille Kuopiossa lisää näkyvyyttä ja auttaa saavuttamaan toisen Eskelisen luetteleman lähivuosien tavoitteen eli harrastajamäärän ja pelaajien määrän voimakkaan kasvattamisen. Puijon Pesis tavoittelee sitä, että vuonna 2022 seuralla on korkealla sarjatasolla pelaavan miesten edustusjoukkueen lisäksi jokaisessa ikäluokassa yksi poikien joukkue.

Naisten joukkueen tavoite on vakiinnuttaa paikkansa suomensarjassa, jossa se aloittaa ensi kesänä. Myös tyttöjen juniorisarjoihin on tarkoitus saada joukkueita.

Kolmas tavoite on talouden vakiinnuttaminen. Seura maksaa edelleen vuonna 2009 konkurssiin ajautuneen osakeyhtiön laskuja, mutta vanhoja velkoja on kyetty tasaisesti vähentämään. Lähivuosina seuran tarkoitus on rimpuilla velattomaksi.

Jotta kaikki edellä mainitut tavoitteet voidaan saavuttaa, on seuran Eskelisen mukaan kyettävä säilyttämään nykyiset vapaaehtoiset toimijansa ja sen lisäksi lisättävä toiminnan ammattimaisuutta.

Tällä hetkellä Puijon Pesiksellä on yksi palkattu työntekijä eli juniorivalmennuspäällikkö Heikki Litmanen. Jatkossa lisää voimaa on saatava hallinnon, talouden, varainhankinnan ja yhteistyösopimusten pyörittämiseen.

Jo ensi kesänä Puijon Pesiksen jäsenet ja kannattajat pääsevät nauttimaan seuran uudesta ilmeestä. Menossa on seuran brändin kirkastaminen, joka osin menee päällekkäin strategiatyön kanssa. Tästä kerrotaan myöhemmin seuran nettisivulla.

Scroll to Top