Puijon Pesis tähtää porrasta ylemmäksi

Miesten ykköspesiksessä on vain kaksi joukkuetta, jotka ilmoittavat rohkeasti tavoitteekseen nousun Superpesikseen. Sattumalta molemmat joukkueet tulevat Pohjois-Savosta ja ovat tietysti Puijon Pesis ja Siilinjärven Pesis.

Eikö rohkean tavoitteen asettaminen sodi savolaista heimoluonnetta vastaan? Savolaisilta kun on yleisen käsityksen mukaan vaikea saada selvää vastausta mihinkään kysymykseen.

Saattaa olla, että kirkkaista tavoitteista on kiittäminen muualta tulleita pelinjohtajia. Siilinjärven Pesiksen pelinjohtaja Tuomas Nissinen on kotoisin Sotkamosta ja Puijon Pesiksen pelinjohtaja Mikko Pirhonen Joensuusta.

-Kaikessa valmentamisessa on aina mukana kasvatuksellinen puoli, mutta kyllä Ykköspesis on kilpaurheilua, jossa tulos ratkaisee. Sen vuoksi niin joukkueen kuin yksittäisten pelaajienkin tavoitteiden on oltava selviä, sanoo ensimmäistä kauttaan Puijon pelinjohtajana työskentelevä Pirhonen.

Monella pesäpallojoukkueella on pelinjohtaja, joka sananmukaisesti vain johtaa peliä, eikä osallistu valmentamiseen. Pirhonen on toista maata. Hän haluaa kohdata pelaajansa arjessa ja viedä joukkuettaan kokonaisvaltaisesti kohti tavoitetta.

-Meillä on kaksi valmentajaa, minä ja Heikki Litmanen. Annamme aikaamme pelaajille. Pelaajien on koettava, että myös heitä kuunnellaan. Lopulta me Heikin kanssa kuitenkin sanomme, mitä tehdään.

Pirhosen ote saa kiitosta pelaajilta. Joukkue on heidän mukaansa kasvanut jo harjoituskaudella todelliseksi joukkueeksi. Matka on silti vielä pitkä, ei tosin kuukausissa mitattuna: neljän kuukauden kuluttua nähdään, onko tämän kauden yhteinen tavoite saavutettu.

Puijon Pesiksen ykkössarjajoukkue on viime kaudesta uudistunut paljon. Nippu kokeneita pelaajia jäi syrjään. Tilalle on tullut nuoria miehiä, joiden parhaat pelivuodet ovat vielä edessä. Harjoitusringissä juuri ennen sarjakauden alkua on 16 pelaajaa, joiden keski-ikä on 22,4 vuotta.

Pirhonen laskee harjoituskauden positiivisia asioita. Niistä ensimmäinen on, että loukkaantumisilta vältyttiin, jos muutamaa nilkan muljahdusta ei lasketa mukaan.

Harjoittelu oli silti kovaa. Pirhosen mukaan pelaajien lajivoima (heittäminen ja lyöminen) kehittyivät. Useampi pelaaja otti harjoituskauden aikana merkittäviä askelia eteenpäin.

Joukkueessa on myös juoksuvoimaa. Nopeus ei kuitenkaan riitä, vaan se on saatava viimeistään alkavan kauden aikana jalostumaan hyväksi etenemiseksi. Pesien välejä ei taiteta pelkästään jaloilla. Tarvitaan myös päätä.

Alle kaksikymppiset pelaajat kehittyvät nopeimmin hyvässä valmennuksessa. Kroppaan tulee lisää voimaa. Taktinen silmä kehittyy.

-Hyvä esimerkki on Matias Litmanen, joka ei enää ole hontelo poikanen, vaan on talven aikana kasvanut mieheksi, Pirhonen sanoo.

Litmanen on yksi lupaavimmista Puijon Pesiksen pelaajista. Alkavalla kaudella hän joutuu kuitenkin kilpailemaan lukkarinpaikasta toisen nuoren superlupauksen, Imatralta tulleen Joona Sikiön kanssa.

Jokaisessa menestyvässä joukkueessa on kokeneita pelaajia, jotka kantavat joukkuetta hankalien hetkien yli. Puijon Pesiksen kapteeniksi valittu Antti Rinnevuori on yksi heistä.

-Hän on kokenut pelaaja, joka on nähnyt, miten asioita hoidetaan muissa seuroissa. Antilla on kyky katsoa pesäpalloa hieman laajemmin.

Joukkueen toinen varakapteeni on Simo Vainikainen. Pesäpalloliiton kyselyssä ykköspesisjoukkueiden pelinjohtajat rankkasivat Simon sarjan parhaaksi etukenttäpelaajaksi. Toinen varakapteeni on Niko Asunmaa, jolle Pirhosen mukaan on kaavailtu alkavalla kaudella etenijäjokerin tehtäviä.

-Harjoituspeleissä Nasu on ollut roolissaan loistava.

Ykköspesiskaudesta on todennäköisesti tulossa hyvätasoinen ja tasainen. Pelinjohtajien mielestä ehdoton ennakkosuosikki runkosarjan voittajaksi on tamperelainen Manse PP. Manse oli jo viime kaudella lähellä nousta Superpesikseen. Nyt joukkue on vahvistunut parilla täsmähankinnalla.

Tälläkin kaudella runkosarjan voittaja nousee suoraan Superpesikseen.

-Tampereella tehdään loistavaa työtä, josta moni seura voi ottaa mallia, Pirhonen sanoo.

Kakkossuosikiksi pelinjohtajat nostivat Siilinjärven Pesiksen. SiiPen viime kausi oli nousujohteinen. Puijollakin pelannut lyöjäjokeri Kimmo Lukkari on ollut kauden alla hurjassa lyöntikunnossa.

Kolmas paha kanto PuPen nousutavoitteen tiellä on Hamina, joka saa lukkarikseen nuoren Jesse Eskelisen. Kerrankin terveenä kautensa aloittava Eskelinen pelasi viime kaudella Kouvolan superpesisjoukkueessa ja oli loppukauden peleissä todella hyvä.

Viime kauden Eskelinen aloitti Puijolla, mutta pelit Kuopiossa jäivät vähiin.

-Olisi koko lajin etu, että Eskelinen saisi nyt pelata ehjän kauden, Pirhonen sanoo.

 

Teksti: Mauri Liukkonen

 

Scroll to Top