PuPe pyrkii tasapisteisiin Haminan rinnalle

Puijon Pesiksen ykköspesisjoukkueen kovat kamppailut jatkuvat sunnuntaina 18.6. kun vastaan Puijonlaakson pesäpallostadionilla asettuu Haminan Palloilijat. Hamina on Puijon tavoin yksi sarjan ennakkosuosikeista. Tällä hetkellä Hamina on sarjataulukossa kakkosena kolme pistettä kolmantena olevaa Puijoa edellä.

Jos Puijo voittaa ottelun molemmat jaksot, se nousee tasapisteisiin Haminan rinnalle. Jos taas Hamina tekee saman tempun, ero venähtää kuuteen pisteeseen. Ottelu onkin molemmille joukkueille elintärkeä.

Hamina on ilman muuta yksi sarjan kovimpia sisäpelijoukkueita. Siitä kertoo, että joukkue on 10 ottelussa lyönyt 134 juoksua, mikä tekee keskiarvoksi lähes 13,5 juoksua ottelua kohti. Juoksumäärä on sarjan korkein.

Mailan varressa ovat erityisesti kunnostautuneet kotiuttajajokeri Juha Leskinen (1+32) ja useimmiten lyöntijärjestyksessä keskipalkissa pelaava Ville Aalto (1+27).

Juoksut eivät kuitenkaan synny vain hyvillä kotiutuslyönneillä. Tarvitaan myös takatilanteita, joiden rakentelussa Juha Toikka on sarjan aatelia. Toikka on kärkilyöntitilastossa korkealla 134 kärkilyönnillä.

Keskiviikon pelissä Jyväskylän Lohea vastaan Toikka oli hurjassa vireessä. Hän löi 2+6 juoksua. Kärkilyöntejä laskettiin 12.

Haminan etenijöistä tehokkain on ollut Jani Ahonen 30 tuodulla juoksulla. Ennen lauantaina pelattuja ykkössarjan otteluita Ahonen on selkeästi etenijätilaston ykkönen. Keskiviikkona tuotujen juoksujen tili paisui Lohi-pelissä seitsemän juoksun verran.

Haminan heikkous tällä kaudella on ollut ailahteleva ulkopeli. Joukkue on antanut vastustajilleen keskimäärin 7,4 juoksua ottelua kohden. Puijon vastaava luku on tasan 6 ja sarjaa johtava Siilinjärven Pesiksen vain 3,6.

Kotijoukkueen nuotit sunnuntain peliin ovatkin yksinkertaiset: on pidettävä Haminan takatilanteet mahdollisimman vähäisinä. Silloin kun Hamina takatilanteen kuitenkin rakentaa, on kotiuttajat pidettävä kurissa. Suuri vastuu siinä on Puijon nuorella lukkarilla Joona Sikiöllä, joka juuri valittiin Idän A-poikien joukkueeseen Itä-Länsi –tapahtumaan Imatralle.

-Ei voisi hienommalta tuntua. Tuplasti hienommalta tuntuu, että Itä-Länsi pelataan kotikaupungissa Imatralla, Sikiö sanoo.

Haminan teholyöjät Sikiö tuntee hyvin.

-Jotakin on heidän varalleen yritettävä keksiä. Vaihtelevaa syöttöä ja vääriä sopiviin kohtiin, Sikiö pohdiskelee.

Hän ennakoi, että Juha Toikalta nähdään Puijonlaaksossakin pomppua, jonka hän osaa hyvin ja jota hän mielellään käyttää vaihtotilanteissa.

Muun ulkokentän tehtävänä on huolehtia siitä, että Haminan mörssäreiltä otetaan paras lyönti pois. Pallon on lisäksi pysyttävä räpylässä toisin kuin keskiviikon pelissä SiiPeä vastaan.

Puijo pystyi keskiviikkona kohtalaisen hyvin rakentamaan tilanteita SiiPeä vastaan. Kotiutusten on nyt onnistuttava paremmin kuin Mantulla. Jos kotiutusyritys päättyy paloon, on tilanne saatava jatkumaan.

Puijo, SiiPe ja Hamina muodostavat ykkössarjassa oman kolmen joukkueen lohkonsa eli joukkueet kohtaavat toisensa kolme kertaa. Puijo pelaa Haminaa vastaan kaksi kertaa kotikentällään ja kerran vieraissa. SiiPen Puijo kohtaa kahdesta vieraskentällä ja kerran kotonaan.

Puijon peli- ja valmennusjohdon papereissa Hamina on siksi SiiPen ohella yksi päävastustajista. Pelinjohtaja Mikko Pirhonen ja kakkospelinjohtaja Heikki Litmanen ovatkin katselleet videoita Haminan peleistä tarkasti. Vastustajien metkut ovat hyvin tiedossa.

Haminan pelinjohtajalla Petri Pulliaisella on takanaan pieni etu. Hän oli viime kaudella Puijon pelinjohtaja ja tuntee siksi useimmat Puijon pelaajista todella hyvin.

Puijon ja Haminan mittelö alkaa Puijonlaakson pesäpallostadionilla sunnuntaina klo 14.

Teksti: Mauri Liukkonen

Scroll to Top