PuPen uusi pelinjohtaja korostaa pelillisyyden merkitystä jo harjoituskentällä

Äitienpäivänä 12.5. kautensa miesten Ykköspesiksessä starttaava Puijon Pesis alkaa olla loppuviritystä vaille valmis runkosarjan aloitukseen. Viime syksynä Puijon Pesis eteni jälleen Ykköspesiksen välieriin, joissa Kankaanpään Maila oli kuitenkin parempi suoraan 2–0-otteluvoitoin.

Mennyt talvikausi on tuonut mukanaan lukuisia muutoksia joukkueen pelaajistoon, mutta yhtenä näkyvimpänä muutoksena on myös pelinjohtajan vaihtuminen, kun Jouni Oja-Lipasti korvaa viuhkassa Manse PP:n pelinjohtoon siirtyneen Altti-Jussi Ronkaisen.

Koskenkorvan Urheilijoissa pesäpallo-oppinsa saanut Oja-Lipasti, 38, on pitkän pelaajauransa jälkeen toiminut pelinjohto- ja valmennustehtävissä sekä miesten että naisten Superpesiksen puolella. Viimeisimpänä hän toimi Hyvinkään Tahkon naisten pelinjohtajana kesällä 2022.

Viime vuonna välivuotta pelinjohtohommista pitänyt Oja-Lipasti sai ensimmäiset kontaktit Kuopion suunnalta loppukesästä ja uusi työtarjous Puijon Pesiksen pelinjohtajuudesta tuntui heti houkuttelevalta.

– Välivuoden aikana ehti miettimään paljon seuraavia siirtoja ja lajia yleensäkin. Se oli aika ytimekäs nopea pohdinta, jonka jälkeen lupauduin hommiin. Omaa kiinnostusta nosti myös se, että täällä on se ajatus sarjanoususta koko ajan taustalla. Paluu miespesiksen pariin oli myös yksi houkutteleva tekijä, Oja-Lipasti taustoittaa.

Loppusyksystä Kuopioon muuttokuormansa kiikuttanut pelinjohtaja pääsi uuden joukkueen arkeen mukaan marraskuun taitteessa. Edessä oli paljon tutustumista uuteen ympäristöön, pelaajiin ja valmentajakollegoihin. Oja-Lipasti kehuu vuolaasti valmennustiiminsä keskinäistä kommunikointia ja roolitusta. Hänellä on päävalmentajana vastuu kokonaisuudesta, mutta 2. pelinjohtaja Jani ”Myntti” Korhosella, Tuisku Tuovisella ja fysiikkavalmentaja Teemu Leppämäellä on omat vastuualueensa ja vahvuutensa, jotka tukevat hienosti kokonaisuutta.

– Edellisvuosiin nähden minulla on loistava tilanne, että on näin iso ”staffi” rinnalla. Paljon on tullut oppia ja valmennamme pelaajien lisäksi koko ajan myös toisiamme. Oma ajatus on ollutkin, että haluan koko staffin mukaan hommiin voimavaraksi, Oja-Lipasti kertoo.

Talvisuperista paljon arvokasta oppia

Talven harjoituskauteen lähtiessä valmennuksen isona teemana oli saada joukkueen sisäpelilliset asiat nopeasti kuntoon, jotta roolien mukaiset lyönnit saadaan otettua hyvissä ajoin mukaan harjoitusten sisältöön.

– On ihan turhaa hakata palloa verkkoon läpi talven ilman minkäänlaista ajatusta. Aina pitäisi olla tietoisuus mitä tehdään ja miksi. Omassa valmennusajattelussani peli ja sen harjoituttaminen on iso otsikko. Toki perusasiat ja toistot kulkee aina mukana, Oja-Lipasti valaisee.

PuPe sai talvelle eräänlaisen bonuksen, kun se osallistui ensimmäistä kertaa järjestettyyn Talvisuper-sarjaan ainoana ykköspesisjoukkueena. Joukkue pelasi alkulohkossaan kuusi kovaa halliottelua superpesisjoukkueita vastaan, joista se voitti yhden ja hävisi viisi. Talvisuperin lisäksi PuPe pelasi kaksi harjoitusottelua Jyväskylän Kirin ja Kouvolan Pallonlyöjien ykköspesismiehistöjä vastaan. Tuloksia arvokkaampaa oli kaikki se tieto, mitä valmennus onnistui peleistä saamaan.

– Saatiin tosi paljon harjoitella peliä ja nähdä uudet pelaajat tositoimissa. Yhteisten kokemusten määrä oli myös todella kova, kun pelattiin kahdeksan peliä. Pelit toivat mukanaan sopivasti kilpailutilannetta joukkueen sisälle ja saimme paljon vastauksia, kuka sopisi mihinkin rooliin.

Kokonaisuudessaan Talvisuper toimi hyvänä lisänä muuten niin pitkään sisäharjoittelukauteen. Oja-Lipastin mukaan joukkue sai jumpattua etenkin ulkopeliään siihen suuntaan, mitä on harjoituksissa haettu. Suurimmat kehityskohdat löytyivät sisäpelin puolelta.

–  Sisäpelissä roolitukset saatiin ihan hyvin pidettyä kasassa, mutta muuten sisäpelissä oli vielä puutteita suunnitelmallisuudessa. Energiaa käytettiin vielä pikkasen muihin asioihin, joten tiedän, että sisällä meillä on vielä paljon enemmän potentiaalia. Nyt on vasta työkalupakki saatu kasaan, Oja-Lipasti pyörittelee.

Takana onnistunut Etelän leiri – ja ei niin onnistunut kotiinpaluu

Kuva: Tapio Hartikainen

Huhtikuun alkupuolella joukkue vietti viikon ajan Espanjan auringon alla, jossa se piti onnistuneen harjoitusleirin. Fuengirolan tarjoaman lämmön jälkeen kotimaassa olikin tarjolla shokkihoitoa takatalven tuomien yllätysten muodossa.

– Fugessa meillä oli harjoituksellisesti tosi huippu leiri. Pääsimme tekemään loistavissa olosuhteissa seitsemän lajitreeniä ja yhden kunnon voimatreenin. Keskityimme leirin aikana paljon peliin ja pelillisiin asioihin. Säät suosivat siellä, mutta Suomeen paluun jälkeen ulkotreenit menivätkin ihan läskiksi lumen tulon myötä. Myös ensimmäinen ulkoharjoituspeli jouduttiin perumaan.

PuPe korkkaa ulkokauden heti Vapunpäivänä keskiviikkona, kun se kohtaa kotonaan Jyväskylän Lohen. Lisäksi joukkue kohtaa vielä Kiteen Pallon lauantaina 4.5. Haastatteluhetkellä pelinjohtaja on juuri saanut perattua Lohesta ensimmäiset ennakkoraportit. Taustatyötä tulee kesän aikana riittämään, sillä Ykköspesis ja sen joukkueet eivät ole Oja-Lipastille viime vuosilta niin tuttuja.

– Pyritään näissä peleissä kertaamaan vielä pohjaa meidän omasta pelistä. Ei lähdetä vielä kikkailemaan, mutta koitetaan tuoda muutamia uusia juttuja lisää. Mutta jätetään ehkä jotain vielä piiloonkin, Oja-Lipasti hymähtää.

PuPe kohtaa runkosarjan avausottelussaan Oja-Lipastin kasvattajaseuran Koskenkorvan Urheilijat, joka putosi viime kauden päätteeksi Superpesiksestä. Ottelu pelataan Kuopiossa Osuma Areenalla sunnuntaina 12.5. klo 17.00.

– Onhan siinä pelissä varmaan jotain extralatausta tai jännitystäkin, mutta ehkä enemmän sitten Koskenkorvan vierasreissulla, kun käydään kotipitäjällä. Aikaa on kuitenkin jo sen verran kulunut, että pelaajistossa ei ole kovinkaan montaa tuttua, vaan enemmän siellä taustahenkilöissä, Oja-Lipasti kertoo.

Räyhääminen jätetään nykyään muille

Omalla pitkällä pelaajaurallaan Oja-Lipasti tunnettiin hyvin värikkäänä persoonana, jolla riitti monenlaisia tempauksia ja suu kävi jatkuvasti. Vuodet ovat kuitenkin rauhoittaneet miestä varsin tyyneen suuntaan ja nykyään fokus säilyy paremmin itse pelissä.

– Se on yksi suurimpia muutoksia, mitä minussa on tapahtunut pelaajasta valmentajaksi siirtymisen aikana. Kovin on rauhalliseksi mennyt ja osittain se on sellaista keskittyneisyyttä ja sitä, että energiaa koittaa käyttää tilanteiden ennakointiin – siihen, että olisi pelissä vastustajaa edellä, Oja-Lipasti miettii.

– Nykyään lähinnä naurattaa muistella niitä tempauksia, mitä tuli nuorempana tehtyä.

Millaisen johtajan Puijon Pesis saa uudesta pelinjohtajastaan?

– Tavoittelen urheilijalähtöistä valmentamista ja luon tavoitteet, jotka ohjaavat vaatimustasoa. Nykyään pelaajat osaavat jo hyvin pönkittää itse itseään ja kavereita vaatimustason suhteen. Peleissä tykkään vaan reagoida, eli treeneissä harjoitellaan niin, että pelin aikana kentällä tiedetään mitä tehdään ilman räyhäämistä.

– Kehitettävää on ehdottomasti kovien tilanteiden johtamisessa. Ja tiivistämisen taidossa, Oja-Lipasti naurahtaa.

PuPe-pelinjohtaja on työskennellyt talven aikana Toivalan metallilla ja kolmena aamuna viikossa Kuopion alueen urheiluakatemian pesisvalmentajana. Kesällä mies pääsee keskittymään vain olennaiseen.

– Silloin ollaan sitten täyspäiväisesti pesäpallovalmentajana, joten kesä on hienoa aikaa!

Jouni Oja-Lipasti vieraili myös Ykköspesiksen oman podcastin, Ykköscastin haastattelussa 16.4. julkaistussa jaksossa.

Puijon Pesis – Jyväskylän Lohi Osuma Areenalla 1.5. klo 15. Liput 5 €.

Teksti: Ismo Huotari
Otsakekuva: Joona-Pekka Hirvonen

Scroll to Top