Savon Derbyssä tutut miehet iskevät säälimättä toistensa heikkouksiin

Alkukauden ja ehkä koko kesän huikein pesäpallonäytelmä nähdään perjantaina Kuopion Keskuskentällä, jolloin Puijon Pesis ottaa mittaa paikallisvastustajastaan Siilinjärven Pesiksestä. Ottelutapahtuman joukkueet järjestävät yhdessä ja tavoitteena on saada paikalle yli 2000 katsojaa.

-Emme pistäisi pahaksemme, vaikka savolaiset intoutuisivat rikkomaan Ykköspesiksen 2000-luvun katsojaennätyksen, joka on huikeat 3712 (Imatra-Haapajärvi 1.7.2015), sanoo Puijon Pesiksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen.

Keskinäisten pelien yleisöennätys on viime kesältä. Silloin 26. heinäkuuta Kuopiossa pelatussa pelissä oli 1356 katsojaa.

Puijon Pesis ja Siilinjärven Pesis ovat kaudesta 2014 lähtien kohdanneet toisensa Ykköspesiksessä kymmenen kertaa. Otteluista SiiPe on voittanut kuusi. Viime kaudella SiiPe voitti kaikki kolme kamppailua.

Sarjataulukon perusteella SiiPe on ennakkosuosikki nytkin. Joukkue voitti sunnuntaina kotonaan Ylivieskan ja nousi pisteellä sarjataulukon kärkeen, kun Ykköspesiksen suurin ennakkosuosikki Kempele samaan aikaan hävisi Manselle. Keskiviikkona Kempele ja Manse voittivat kuitenkin omat ottelunsa ja menivät kahdella pisteellä SiiPen ohi.

SiiPellä pisteitä on 18, Puijolla kymmenen vähemmän.

Etenkään paikalliskamppailuja ei kuitenkaan missään lajissa ratkaista sarjataulukon perusteella. Joukkueet tuntevat toisena läpikotaisin. Ottelun juoni onkin selvä: toisilleen läpitutut pelaajat iskevät säälimättä tiedossa oleviin vastustajan heikkouksiin ja yrittävät tylsyttää vahvuuksia.

Oma mielenkiintonsa on myös pelialustalla. Jalkapallokentällä pesäpallo ei liiku samalla tavalla kuin pesäpallokäyttöön rakennetulla hiekkatekonurmella.

Kausilla 2016 ja 2017 pelatuissa kuudessa keskinäisessä ottelussa Ismo Huotari on peräti neljässä palkittu Puijon parhaana pelaajana. Siksi Huotari on oikea mies ennakoimaan perjantain peliä.

-Siipe-pelit sytyttävät aina kuin itsestään. Yleisöä on tosi hyvin verrattuna muihin peleihin. Kun vastapuolella on niin paljon tuttuja kavereita, häviäminen on poissuljettu vaihtoehto, Huotari virnistelee.

-Siipe-pelit ovat ehdottomasti kauden parhaita. Yleensä ne ovat tasaisia ja kovatasoisia vääntöjä, hän sanoo.

SiiPen joukkueesta Huotari nostaa esiin kaksi pelaajaa, joilta Puijon on saatava tehot pois mieliäkseen voittaa ottelun. He ovat lyöjäjokeri Kimmo Lukkari ja Samu Vainikainen. Molemmat ovat entisiä Puijon pelaajia.

-Etenkin Samun onnistuminen määrittää isolta osin sen, miten SiiPen peli pyörii, Huotari erittelee.

Vaikka Puijon ulkopeli on alkukauden otteluissa takunnut, on sisäpeli ollut kohtalaisen hyvässä kuosissa. Tehoja sisäpelissä on löytynyt muun muassa kokeneelta Antti Rinnevuorelta, joka kuin vaivihkaa on kivunnut kärkilyöntilaston neloseksi. Tuotujen tilastossa mies on seitsemäntenä.

Ilahduttavaa on myös alkukauden peleistä poissa olleen lyöjäjokeri Teemu Nivalan kunnon löytyminen. Viikonlopun kahdessa vieraspelissä Nivala jo sivalsi viisi juoksua ja keskiviikkona tuli Sotkamoa vastaan kaksi lisää.

Pelaajaliikenne seurojen välillä on kulkenut voimakkaasti SiiPen suuntaan. Puijon viime kauden joukkueesta Juho Keinänen, Ville Pietinen ja Simo Vainikainen pelaavat nyt Siilinjärvellä. Viime sunnuntain Ylivieska-pelissä SiiPen 12 pelaajasta peräti seitsemällä on taustaa myös PuPessa.

PuPen pelinjohtaja Jaska Huttunen odottaa vähäjuoksuista ottelua jo senkin vuoksi, että jalkapallokentän pehmeällä alustalla pallo ei vieri ja pompi samalla tavalla kuin varta vasten pesäpallokäyttöön rakennetuilla hiekkatekonurmilla.

-Toisaalta pallon yllättävä käyttäytyminen saattaa tuoda juoksuja helpoillakin lyönneillä, Huttunen ennakoi.

Puiijon joukkue kävi torstaina hakemassa tuntumaa alustaan Lippumäen kentällä. Varsinaisesta harjoituksesta ei Huttusen mukaan ollut kyse. Enemmänkin joukkue testasi sitä, millaisilla kengillä perjantain otteluun on paras lähteä.

-Mitään yllätyksiä kumpikaan joukkue tuskin pystyy esittämään. Pelin voittaa se joukkue, joka pystyy tekemään hyviä suorituksia tiukoissa paikoissa, Huttunen povaa.

Hän odottaa, että tunteet ja jopa suukopu ovat vahvasti mukana pelissä, niin kuin paikallispeleissä yleensä on.

SiiPen pelinjohtaja Perttu Westersund myöntää, että sarjataulukkoa katsomalla hänen joukkueensa on ennakkosuosikki.

-Toisaalta Puijo tulee meitä vastaan motivoituneempana kuin vaikkapa Sotkamon Jymyn kakkosjoukkuetta vastaan. Se on joukkueelle varmasti kova näytönpaikka, Westersund ennakoi.

Myös hän pohtii alustan merkitystä.

-On mahdollista, että pallon yllättävät liikkeet aiheuttavat sen, että räpylävirheitä nähdään. Tärkeää on, että pelaajat pystyvät sietämään epävarmuutta, jota erilainen alusta tuo mukanaan.

Ulkopeliä Keskuskentällä pystytään Westersundin mukaan pelaamaan rohkeammin kuin avoimemmilla areenoilla. Hän arvelee, että molemmat joukkueet pystyvät ulkokentällä tiivistämään keskustaa, koska läpilyönneillä ei ole niin suurta merkitystä.

-Ei siellä ainakaan hölkkäämällä kunnareita tehdä.

Puijon Pesis vs. Siilinjärven Pesis Kuopion Keskuskentällä perjantaina kello 18.30. Runsaan oheisohjelman vuoksi portit avataan jo kello 16.30.

Teksti: Mauri Liukkonen

Scroll to Top