Suutarisen limsapullo innosti

Sotkamossa tunnetusti kasvaa niin paljon hyviä pesäpalloilijoita, että heitä riittää muuallekin kuin paikallisen Jymyn riveihin.

Siilinjärven Pesiksessä muistetaan hyvin Jani Komulainen, Jarmo Heikkinen ja Mikko Huotari, jotka 1990-luvulla hetken aikaa pitivät Manttua kotikenttänään.

Puijon Pesiksen superpesisjoukkueessa taas pelasivat muutamaa vuotta myöhemmin Jaakko Heikkinen ja Lauri Suutarinen, joista molemmista tuli sittemmin Jymyn profiilipelaajia.

Heistä Suutarinen on jättänyt lähtemättömän jäljen sotkamolaislähtöiseen Altti-Jussi Ronkaiseen, 20, joka tulevaksi kaudeksi värvättiin Puijon riveihin 1+1 –vuotisella sopimuksella. Pikkupoikana Ronkainen pääsi Hiukan stadionilla seuraamaan Jymyn tiedotustilaisuutta, jossa Suutarinen ykköspalkittuna oli mukana.

–          Suutarisesta tuli esikuvani. Tiedotustilaisuuden jälkeen minun piti ostaa kioskilta samanlainen limsapullo, joka hänellä oli tiedotustilaisuudessa.

Sisäpelissä Ronkainen on etenijä. Nopea oli Suutarinenkin, joka parhaimmillaan mahtui Jymyn ykköskärkeen. Ulkona Ronkaisella on kuitenkin erilainen rooli kuin esikuvallaan. Suutarinen hääri etukentällä, Ronkainen taas hakee paikkaa Puijon miehistössä kopparina.

Puijon Pesikseen Ronkainen hakeutui siilinjärveläislähtöisen Jymyn pelinjohtajan Mikko Kuosmasen suosituksesta.

–          Kuosmanen sanoi, että Puijolla tehdään hyvää työtä. Itseäni haluan myös minä joukkueen auttamisen ohessa kehittää. Tunnen itseni jo täysin pupelaiseksi, Ronkainen sanoo.

Hän haluaa ensi kaudella olla vahva suorittaja ja pelata tasaisen kauden.

–          Tavoitteenani on ilman muuta pelata jatkossa Superissa ja niin, että olen yksi joukkueeni kulmapelaajista.

Ronkainen kirjoitti ylioppilaaksi viime vuonna. Kuopiossa hän pelaamisen ja harjoittelun lisäksi tekee myyntitöitä. Hän pyrkii opiskelemaan kaupalliselle linjalle Savonia-ammattikorkeakouluun.

 

Roope Roopen jalanjäljillä

Toinen sotkamolaislähtöinen pelaaja Puijon joukkueessa on Roope Haapsalo, 19. Ronkaisen tavoin Haapsalo aloitti syksyllä Sotkamon Jymyn superpesisjoukkueen harjoitusringissä, jossa hän myös talvikauden jatkaa.

PuPen joukkueessa Haapsalo pelaa niin sanotulla kaksoisedustussopimuksella, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että tarvittaessa Jymy voi napata miehen Puijolta pelaamaan superpesisjoukkueessaan. Ykköspesiksen lisäksi hän joka tapauksessa pelaa myös A-poikien superpesistä Sotkamon joukkueessa.

Haapsalo on puhdasverinen kotiuttajajokeri. Hän ei edes halua paikkaa ulkokentältä, vaikka onkin nuorempana pelannut lukkarina ja etukentällä. Mikään ihme ei olekaan, että Haapsalon esikuva on vielä toistaiseksi häntä kuuluisampi Roope eli Roope Korhonen, joka hänkin on jättänyt ulkopelin ja siirtynyt puhtaaksi kotiuttajajokeriksi.

Haapsalon tavoitteet alkavalla ykköspesiskaudella ovat selkeät.

–          Haluan lyödä 2-3 juoksua peliä kohti. Viime vuonna kotiutusprosenttini oli noin 50 ja siihen pyrin nytkin.

Miehen kanssa jutellessa paljastuu nopeasti, että hän analysoi omaa peliään ja pesäpalloa yleensäkin tarkasti ja faktojen perustella. Hän on seurannut tilastoista itsensä ja muiden kotiuttajajokereiden kehitystä. Omien sanojensa mukaan nuori pelimies on hyvällä reitillä.

Siviilipuolen kuviotkin ovat jo selvillä yhtä tarkasti. Haapsalo aikoo hakeutua opiskelemaan tuotantotalouden diplomi-insinööriksi. Tuleva opiskelukaupunki riippuu paljon siitä, missä joukkueessa tavoitteena oleva superpesispaikka aikanaan avautuu.

Teksti: Mauri Liukkonen

Kuvassa Roope Haapsalo lyö ja takana kaarella Altti-Jussi Ronkainen seuraa.

Scroll to Top