Tasaisen miesten Ykköspesiksen kauden alku lähestyy – PuPe aloittaa äitienpäivänä

Tällä viikolla käynnistyvästä miesten Ykköspesiksestä on ennakkokaavailujen mukaan odotettavissa tasainen sarja. Pelinjohtajien tekemissä ennakkoarvioissa ykkössuosikiksi nousee viime kauden finalisti Kankaanpään Maila. Puijon Pesis ja Superpesiksestä viime kauden päätteeksi pudonnut Koskenkorvan Urheilijat nähdään arvioissa KaMan suurimpina haastajina. Tämän jälkeen on myös useita kovia haastajia, jotka pyrkivät mukaan kärkikahinoihin.

Sarjanousijoina kauteen lähtevät Joensuun Maila ja muutaman vuoden tauon jälkeen paluun Ykköspesikseen tekevä perinteikäs Ylivieskan Kuula.

Pelinjohtajien ennakkoarviot löytyvät täältä: https://ykkospesis.fi/uutiset/2024/04/ykkospesis-ennakkosuosikit/

Kokemus vs kokemattomuus

 

Kuopiolaisten riveissä on tullut isoja muutoksia viime kauteen nähden. Lähtijöiden lista on pitkä ja merkittävä: Waltteri Hämäläinen (Hamina), Nestori Moisio (Kitee), Misa Märsylä, Eemil Salminen (Sotkamo), Juuso Väisänen ja Valtteri Pirinen.

 Kokenutta kaartia tämän kesän joukkueessa edustavat mm. Toni Toivanen, Ville Pietinen ja sarjan lukkarieliittiä oleva Seeti Surakka.

Uusissa pelaajissa on myös paljon potentiaalia lyödä läpi Ykköspesis-tasolla. Helsingin Puna-Mustista tullut Jani Hämäläinen oli lähes dominoiva yksilö Suomensarjassa, mutta nyt miehestä otetaan mittaa sarjaporrasta ylempänä.

Muita tulijoita on Hyvinkäältä tullut Vili Hettula, pari edelliskautta Sotkamossa pelannut SiiPe-kasvatti Jero Inola, viime kausilta PuPe-paidastakin tuttu Niko Tuikka, Lohesta siirtyvä Ilari Kauhanen, sekä välivuosien jälkeen paluun kentille tehnyt Roope Räisänen.

Savon nuorista miehistä harjoituspeleissä vastuuta jokeripaidassa ovat saaneet mm. Topias Litmanen ja Martti Rönkä.

Pelinjohtaja Oja-Lipastin mukaan joukkue on “melkoinen soppa kaikennäköistä pelaajaa”.

– Paljon on kokemusta ja paljon kokemattomuutta – niin hyvässä kuin pahassa, pelinjohtaja hymähtää.

– Näkisin, että joukkueen vahvuudet tulevat sen kokemuksen ja tietyn yllätyksellisyyden kautta. Joukossa on muutama tuntemattomampi nimi, jotka voivat yllättää. Puolestaan heikkoudeksi voidaan laskea se kokemattomuus ja siihen peilautuva suoritusvarmuuden heittely.

Miten pelataan?

 

Miesten Ykköspesiksessä on tälläkin kaudella mukana 12 joukkuetta. Runkosarja muodostuu kaksinkertaisesta sarjasta sekä joukkuetta kohden kahdesta lisäottelusta, joiden otteluparit on määritelty maantieteellisesti. PuPen “paikallisvastustaja” on sarjanousija Joensuun Maila. Yhteensä runkosarjaan tulee siis 24 ottelua.

Ylempien pudotuspelien osalta sarjajärjestelmä on tällä kaudella uudenlainen. Runkosarjan kaksi parasta etenevät suoraan välieriin, ja sijat 3.-6. ratkaisevat muut kaksi välieräpaikkaa puolivälierien kautta.

Tänä vuonna Ykköspesiksen voittaja ei myöskään nouse suoraan Superpesikseen, vaan se kohtaa karsintasarjassa Superpesiksen putoamiskarsintasarjan häviäjän. Nousu on siis tänä vuonna astetta hankalampaa, koska Superpesiksen joukkuemäärää pudotetaan 12:een kaudelle 2025.

PuPen joukkue lyö oman tavoitteensa lukkoon vasta hieman ennen runkosarjan avausta.

– Haluan, että pelaamme aktiivista pesäpalloa. Pesis on kuitenkin sellainen “kusetuspeli”, jossa on koko ajan joku asia mitä halutaan tehdä vastustajaa paremmin. Toinen 50% peliin tulee perusasioiden kautta. Itseluottamusta tähän on koitettu pönkittää läpi harjoituskauden, Oja-Lipasti summaa.

Kuva: Saimi Airaksinen

Kauden avausottelu:
Puijon Pesis–Koskenkorvan Urheilijat, su 12.5. klo 17 Osuma Areenalla.

Scroll to Top